"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Bilgi çağında gelecek İslam toplumlarının olacaktır'

07 Nisan 2018, Cumartesi 14:19
İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği (AYBİR) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı, "Adeta kutlu bir doğum sancısı içindeki dünyada, bu geçiş sürecinde İslam dünyasında krizler, zulümler, engeller son derece arttı. Oysa bilgi çağında gelecek, İslam toplumlarının olacaktır. Burada öncülüğü yapması gereken de şüphesiz ilim ve fikir adamlarıdır." dedi.

Balcı, yaptığı açıklamada, İslam dünyasının önemli sorunlarından cehalete karşı, bilim adamlarının büyük sorumluluğunun olduğunu vurguladı.

Müslüman düşünür ve bilim adamlarının, İslam coğrafyasındaki olumsuz hadiselere karşı ortak çaba içinde hareket etmesi gerektiğini belirten Balcı, 2011 yılında kurulan AYBİR'in 2014'teki yönetim değişikliğiyle çalışmalarını hızlandırdığını dile getirerek, "AYBİR, dernekler kanununa tabi, özel statüye sahip, uluslararası üye alabilecek yapıda Bakanlar Kurulu kararıyla kuruldu. İsmi gerçekten büyük ve önemli. Ayrıca 4 ülkede teşkilatımız var. Önümüzdeki dönemde etkinliğimiz artacak. Daha iyi olmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

İslam dünyasının iki temel problemi olduğuna işaret eden Balcı, şöyle devam etti:

"Birincisi; özgürlüklerin genişlemesi, diğeri ise bilgisizlik. İlim ve eğitim en temel meselemiz. Akıl ve bilgi son derece önemlidir. İki temel meselede öncülük etmek de en fazla ilim ve fikir adamlarına düşer. AYBİR olarak kolektif şekilde İslam medeniyetinin yeniden ihyası ve inşasına katkı sağlamak gibi büyük bir misyonumuz var. Bu kapsamda, güncel ve önemli konularda ortak vicdanın sesi olarak görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Diğer yandan, dünya değişiyor. Bu değişime cevap vermek lazım. Bilgi çağında değerlerimizi yeniden hakim kılmamız gerekiyor. Dünya zaten bu krizi yaşıyor. Söz ve bilgi önemlidir. Ufku ve vizyonu, Türkiye'yi değil dünyayı değiştirmeyi hedef alan konferansları başlattık. Ortak meseleler üzerinde eğildik, zaman zaman güncel konulara da eğiliyoruz." 

"Tarihi süreci geciktirmeyi hedefliyorlar"

Dünyanın gidişatının İslam ve doğu toplumlarının öncü olduğu bilgi toplumları dönemine doğru olduğunu vurgulayan Balcı, şunları kaydetti:

"Tarım toplumunda verimli olan değerlerimiz vahşi sanayi toplumunda verimsiz duruma düştü. İlginçtir, bilgi toplumunda egemen olan, verimli olan değerler de sanayi toplumunun aksine tarım toplumunda verimli olan, esneklik, aile, birey, soyut alanların öne çıkması gibi değerler. Bunu bilimsel olarak gören Batı ve ABD, dünyadaki güç dengesinin kendi aleyhlerinde kaçınılmaz olarak değişeceğini gördükleri için suni şekilde varlığını devam ettiren sosyalist bloğu bitirdiler. Buna karşın, Müslümanları hedef alan, farklı bir kutuplaşmayı esas alarak, bilgi toplumunda kaçınılmaz olan tarihi süreci geciktirmeyi hedefliyorlar. Adeta kutlu bir doğum sancısı içindeki dünyada, bu geçiş sürecinde İslam dünyasında krizler, zulümler, engeller son derece arttı. Oysa bilgi çağında gelecek, İslam toplumlarının olacaktır. Burada öncülüğü yapması gereken de şüphesiz ilim ve fikir adamlarıdır."

***

Tıklayınız:

Diyanetin tefsir projesi

Bediüzzaman’ın tefsir projesi buydu

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş'ın açıklamaları Bediüzzaman'ı hatırlattı

***

"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır.'' - Bediüzzaman-

Konuyla benzer içerikler:

Yüksek asrın insanları Bediüzzaman’ı anlıyor

İslâmın kuvvetiyle hakikî medeniyeti göreceğiz, inşaallah

Din ve fen ilimlerinin birlikte okutulduğu bir Bediüzzaman Üniversitesi

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/din-ve-fen-ilimlerinin-birlikte-okutuldugu-bir-bediuzzaman-universitesi_370309

Medresetüzzehra: “San’at, marifet ve ittifak”

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/enstitu/medresetuzzehra-san-at-marifet-ve-ittifak_456255

***

Cihadımız; cehalet, fakirlik ve ihtilâfa karşı...

Büyük İslam Alimi Bediüzzaman da, İslam Dünyasının öncelikli olarak mücadele etmesi gerektiği problemleri üç ana başlık altında topluyor ve yine üç başlıkla çözüm ve mücadele yollarını ifade ediyor.

''Bizim düşmanımız cehalet, zarûret (fakirlik), ihtilâftır. Bu üç düşmana karşı san’at, marifet, ittifak silâhıyla cihad edeceğiz.''

Cihadımız 3 büyük düşman olan cehalet, fakirlik ve ihtilaflara karşı olmalı

100 sene önce "Bizim düşmanımız cehalet, zarûret [fakirlik], ihtilaftır. Bu üç düşmana karşı sanat [fen ve teknoloji], marifet [eğitim], ittifak silahıyla cihad edeceğiz." diyen Bediüzzaman Hazretleri, Müslüman toplumların asıl probleminin ne olduğunu çok iyi teşhis ediyor.

"Herkes kendi âleminde bir kumandan olduğundan, âlem-i asgarında [küçük âleminde] cihad-ı ekber [en büyük cihad] ile mükelleftir" diyen Bediüzzaman, kişinin en büyük cihadının "kendi nefsiyle" olduğuna işaret ederek "ecnebîler, fünun [fenler] ve sanayi silahıyla bizi istibdad-ı manevileri altında eziyorlar. Biz de fen ve sanat silahıyla, İ'lâ-i Kelimetullahın en müthiş düşmanı olan cehil ve fakr ve ihtilaf-ı efkâra [fikir ayrılıklarına karşı] cihad edeceğiz. Amma cihad-ı haricîyi Şeriat-ı Garranın berahin-i katıasının [kesin delillerinin] elmas kılınçlarına havale edeceğiz" diyor.

Öte yandan, bu zamanda asıl tahribatın manevi-ahlâkî yönden yaşandığını ve bu tahribata karşı ancak "manevi cihad"la mukabele edilebileceğini belirten Said Nursi "Asıl mesele bu zamanın cihad-ı mânevîsidir. Mânevî tahribatına karşı sed çekmektir. Bununla dahilî âsâyişe bütün kuvvetimizle yardım etmektir" diyerek, iman ve Kur'an hakikatleriyle yapılacak ve 'asayişi muhafazayı netice veren müsbet iman hizmetleri'nin önemine dikkat çekiyor.

Hakikat 
26 Şubat 1324 (Mart 1909) 
Dinî Ceride, no. 70

Biz kalû belâdan cemiyet-i Muhammedîde (Aleyhissalâtü Vesselâm) dahiliz. Cihetü’l-vahdet-i ittihadımız tevhiddir. Peymân ve yeminimiz imandır. Madem ki muvahhidiz, müttehidiz. Herbir mü’min i’lâ-yı kelimetullah ile mükelleftir. Bu zamanda en büyük sebebi maddeten terakki etmektir. Zira, ecnebîler fünun ve sanayi silâhıyla bizi istibdad-ı mânevîleri altında eziyorlar. Biz de, fen ve san’at silâhıyla i’lâ-yı kelimetullahın en müthiş düşmanı olan cehil ve fakr ve ihtilâf-ı efkârla cihad edeceğiz. 

Amma cihad-ı haricîyi şeriat-ı garrânın berahin-i kâtıasının elmas kılınçlarına havale edeceğiz. Zira medenîlere galebe çalmak ikna iledir, söz anlamayan vahşîler gibi icbar ile değildir. Biz muhabbet fedaileriyiz; husûmete vaktimiz yoktur. Cumhuriyet ki (Haşiye) adalet ve meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvetten ibarettir. On üç asır evvel şeriat-ı garrâ teessüs ettiğinden, ahkâmda Avrupa’ya dilencilik etmek, din-i İslâma büyük bir cinayettir. Ve şimale müteveccihen namaz kılmak gibidir. Kuvvet kanunda olmalı. Yoksa, istibdat tevzi olunmuş olur. ‘’İnnallahe hüve’l-kaviyyü’l-metin [Şüphesiz ki Allah, mutlak kuvvet ve kudret sahibidir.]’’ hâkim ve âmir-i vicdanî olmalı. O da mârifet-i tam ve medeniyet-i âm veyahut din-i İslâm namıyla olmalı. Yoksa istibdat daima hükümferma olacaktır. 

***

481 yıllık Osmanlı mirasında Bediüzzaman'ı hatırlatan uygulama

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/foto-galeri/481-yillik-osmanli-mirasinda-bediuzzaman-i-hatirlatan-uygulama_450680

***

Risale-i Nur’u niçin çok okumalıyız, Risale-i Nur, neden bu asra bakan bir tefsirdir?

Risale-i Nur eserleri, muhtevası, telif ediliş tarzı, dili ve düzeni itibariyle diğer İslâmî eser ve tefsirlerden farklıdır.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/suleyman-kosmene/risale-i-nur-u-nicin-cok-okumaliyiz_414017

Medresetüzzehra bir Esma okuludur

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/enstitu/medresetuzzehra-bir-esma-okuludur_456887

Tabiat

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/enstitu/tabiat_455689

Bu zamanda Risale-i Nur mu okunurmuş?

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/seyda-sultan-zengin/bu-zamanda-risale-i-nur-mu-okunurmus_431088

Risale-i Nur’un dilini çözmek

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/enstitu/risale-i-nur-un-dilini-cozmek_440547

Mehmet Akif: En büyük âlim odur ki; İşaratü’l-İ’caz’ı anlasın...

Mehmet Akif Ersoy'un Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi ve Kur'an-ı Hakim'in hakikatli ve nurlu bir tefsiri olan Risale-i Nur Külliyatı ile ilgili değerlendirmeleri Risale-i Nur'un muhteva ve mesajının anlaşılması noktasında oldukça önem taşımaktadır.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/mehmet-akif-en-buyuk-alim-odur-ki-isaratu-l-i-caz-i-anlasin_419602

Doğru İslâmı anlama projesi: Medresetü’z - Zehra

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/halil-elitok/dogru-islami-anlama-projesi-medresetu-z-zehra_389766

Sonsuz gençliği kazanmanın anahtarı: Gençlik Rehberi

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/kultur-sanat/sonsuz-gencligi-kazanmanin-anahtari-genclik-rehberi_436679

Risale-i Nur’dan doğru İslâmiyet dersini alan bir genç...

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/risale-i-nur-dan-dogru-islamiyet-dersini-alan-bir-genc_432625

***

Tıklayınız:

Doğru İslâmı anlama projesi: Medresetü’z - Zehra

Yüksek asrın insanları Bediüzzaman’ı anlıyor

AA

Okunma Sayısı: 2539
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı