Yemen'de yeni akaryakıt ve tüp gaz krizi başlıyor. Ülkenin önemli petrol ve doğal gaz yataklarının bulunduğu Hadramut ve Marib bölgesi kabile savaşlarına terk ediliyor.
Husi Ensarullah örgütünün ülke genelinde güç oluşturma çabası bölgedeki kabileler ile savaşa dönüşürken, akaryakıt ve gazın odağındaki bölgede üretim durunca Sana ve büyük illerde tüp gaz sıkıntısı başladı. Petrol krizi ise kapıda.
Sana'da halk tüp gaz bulamazken, satış noktalarında uzun kuyruklar oluşmuş durumda. Karaborsaya düşen 20 kilogramlık mutfak tüpleri 1.300 Yemen Riyali (yaklaşık 12 TL) iken kriz ile birlikte 3 bin Yemen Riyalinden (24 TL) satılıyor.
''Ordu bölgeyi terk etti'' iddiaları
Yemen'de 21 Eylül'de başlayan Husi Ensarullah kontrolü diğer stratejik bölgelere de taşınıyor. Başkent Sana, Hudeyde, İbb ve El Bayda gibi kentleri kontrolü altına alan hareket, Hadramut bölgesindeki enerji havuzunun da başına geçmek istiyor.
Husiler ilerliyor ordu geriliyor
Husilerin silahlı güç oluşturarak ülkeyi tamamen kontrolü altına alma isteği karşısında etkisiz kalan Yemen ordusunun, son olarak Hadramut ve Marib'den de çekildiği iddia ediliyor.
Bir yandan Arap Yarımadası El Kaidesi Ensaru'ş Şeria terör örgütü tarafından tehdit edilen bölge, diğer yandan otorite boşluğu ile tehlikeli bir kimliğe bürünüyor. Husilerin bölgede güç kurmasını istemeyen kabileler ise önemli rafineri ve santralleri tahrip eden saldırılar düzenliyor. Bölgedeki egemenlik savaşının faturasını ise Sana ve diğer önemli kentlerdeki milyonlar elektrik kesintileri ve tüp gaz-petrol kıtlığı ile ödüyor.
Yemen'de uzun yıllardan beri yaşanan enerji açığı ülkenin içinde bulunduğu istikrarsızlık ve siyasi kriz ile daha da içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Doğalgaz ve petrol üretimi güvenlik zafiyeti nedeni ile yarı kapasiteye düşerken, çıkarılan akaryakıtın da sürekli sabote edilmesi ülke ekonomisini milyonlarca dolar kayba uğratıyor.
Kabile-Husi ve El Kaide kıskacında kalan bölgenin geleceği merak edilirken, güvenlik güçlerinin bölge güvenliğini sağlamadaki yetersizliği Yemen'de yeni enerji krizlerinin habercisi niteliğinde.