BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dünyanın gözünü IŞİD’e dikmesi nedeniyle Suriye halkının kendisini 'terk edilmiş' hissettiğini söyledi, “Gözümüzü tekrar Suriyelilere çevirmeliyiz” dedi.
BM Güvenlik Konseyi’ne yazdığı mektupta Ban, “Dünyanın dikkati IŞİD ve Nusra gibi grupların yaydığı tehlikeye odaklanmışken, biz dikkatimizi Suriye halkına en iyi şekilde yardım etmeye nasıl devam edebileceğimize vermeliyiz” ifadelerini kullandı.
Ban, Suriye halkının ‘terk edilmiş’ hissettiğini belirterek, ülkede insani durumun kötüleştiğini ve ihtiyaç sahibi 12 milyon insana yönelik yardım faaliyetlerinin daha da zorlaştığını belirtti.
İki hafta önce 21 uluslararası yardım ve insan hakları kuruluşunun hazırladığı ortak rapora göre, uluslararası toplum, iç savaşın dördüncü yılını doldurmaya hazırlanan Suriye'de sınıfta kaldı. Raporda, 2014 için 'en karanlık yıl' ifadesi kullanıldı.
Aralarında Save The Children (Çocukları Koru) ve Oxfam’ın da bulunduğu kuruluşların hazırladığı raporda, 2014' te Birleşmiş Milletter Güvenlik Konseyi'nden çıkan tüm karar tasarılarına rağmen geçen yılın Suriye için ‘en karanlık yıl’ olduğu ifade edildi
Raporda ayrıca, sivillerin korunması ve ülkeye insani yardım ulaştırılması konusunda da sınıfta kalındığı belirtildi.
Rapor Suriye'deki durumdan tasarıları hayata geçiremeyen BM ve büyük devletleri sorumlu tuttu.
İnsan hakları kuruluşları raporda şu ifadelere yer verdi:
2014 Suriye iç savaşının en kanlı yılı oldu, geçen yıl en az 76 bin insan öldü. Toplam ölü sayısı en az 220 bin.
Ulaşılması zor bölgelerde yardıma muhtaç insan sayısı 2013’e göre 1 milyon arttı, 4.8 milyona ulaştı.
Yardıma muhtaç çocuk sayısı 2013’e göre yüzde 31 arttı, 5.6 milyona ulaştı.
2014 yılında ihtiyaç duyulan yardım fonlarının yüzde 57’si toplanabildi. Bu oran 2013’te yüzde 71’di.
Suriye'de iç savaş pazar günü dördüncü yılını dolduracak. Ülkede insani durum her geçen gün kötüleşirken, savaşın yakın zamanda sona ereceğine dair bir umut belirtisi de yok.