Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Hüsnü Mübarek hakkında verilen kararların eleştirilmesinin doğru olmadığını belirtti.
Sisi, "25 Ocak ve 30 Haziran devrimlerinden doğan yeni Mısır, adalet, hürriyet, eşitlik ve yolsuzlukla mücadele temelleri üzerine kurulu modern ve demokratik bir devletin tesis edilmesi yolunda emin adımlarla ilerliyor ve geriye dönmesi asla söz konusu olmaz" değerlendirmesini yaptı.
Mısır’da Mübarek'e farklı davalardan ceza verilmemesine dair mahkeme kararlarına yönelik protestolar devam ediyor.
Mübarek’in ceza almaması ve mahkemenin Mübarek'in iki oğlu, içişleri bakanı ve 6 bakan yardımcısının hakkında da beraat kararı vermesini protesto etmek için üniversitelerde başlayan öfke eylemlerinden sonra gece saatlerinde de protestolar devam etti.
Devrim gençlik örgütleri Mübarek’e ceza verilmemesini protesto etmek için Giza eyaletinin Kurdasa kentinde bir gece eylemi düzenledi. Protestocular yargıyı yolsuzlukla suçlayan pankartlar taşırken devrim sırasında ölenlerin haklarını alınıncaya ve devrimin talepleri yerine getirilinceye kadar devrimi devam ettireceklerini söyledi.
3 Temmuz 2013 darbesiyle devrilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak (DRMDUİ) kuzeydeki İskenderiye kentinde gece saatlerinde altı protesto eylemi düzenledi. Eylemciler, mahkemenin 'protestocu öldürmek ve yolsuzlukla yargılanan' Mübarek’e ceza vermemesine tepki gösterirken, 'Asker cuntasının yönetimi düşsün'’ sloganları da attı.
Pazar günü Kahire Üniversitesi’nde de protestolar düzenlendi. Mübarek’in mahkemeden cezasız ayrılmasını protesto eden kalabalık, mahkemeyi siyasallaşmakla suçladı. Eylemciler devrim sırasında protestocu öldürenlerinin cezası verilmesi için de slogan attı.
Mübarek'e ceza yok
Cumartesi günü açıklanan kararla, Mısır'da devrimle iktidardan uzaklaştırılan ve darbenin ardından hakkında verilmiş müebbet hapis kararı bozulduktan sonra yeniden yargılanan Hüsnü Mübarek, açılan hiçbir davadan ceza almamıştı. Dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli ve altı yardımcısı da beraat etti. Mahkeme, Hüsnü Mübarek hakkında 'İsrail'e doğalgaz satışı ihalesinde rant sağlamak' ve dolayısıyla 'yolsuzluk yapmak' suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verdi. Mahkeme, söz konusu paranın satımı gerçekleştiren şirketten faiziyle birlikte tahsil edileceğini ve dolayısıyla ortada bir rantın olmadığını belirtti.
Mahkeme, Mübarek ailesine 'haksız kazanç sağlama ve rüşvet' suçlamasıyla açılan davada ise zaman aşımından dolayı davanın düşürülmesine ve dolayısıyla Mübarek'in beraatine karar verdi.
Mahkeme, Mübarek hakkında son olarak, 2011'deki gerçekleşen ayaklanmalarda 'protestocuları öldürmek' suçlamasıyla açılan davada ise yetkisizlik kararı verdi. Mahkeme, bu suçlamadan dolayı Mübarek'e dava açılamayacağına kanaat getirdi.
Mısır Başsavcısı, mahkemenin devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakkında açılan 'protestocuları öldürmek' davasında verdiği yetkisizlik kararı ve dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli hakkında ise verdiği beraat kararına itiraz ederek kararı temyiz mahkemesine taşıyacağını söyledi.
Mısır'da 3 Temmuz darbesinin ardından aralarında gazetecilerin, çocukların da olduğu yüzlerce kişi ağır hapis cezalarına ve idama mahkum edilmişti.