Osmanlı'nın Balkanlar'daki en güzel eserlerinden biri olan beş asırlık Hüseyin Paşa Camisi, Sakal-ı Şerif'in yanı sıra dört asırlık kilime ve el yazması Kur'an-ı Kerim'e ev sahipliği yapıyor.
Karadağ'ın Sancak bölgesindeki Pljevlja (Taşlıca) şehrinde, 42 metrelik minaresi ve masmavi kubbesiyle görenleri kendine hayran bırakan tarihi cami, içindeki kalem işleriyle de dikkat çekiyor.
Her yıl Kadir Gecesi, Sakal-ı Şerif'i görmek için Müslümanların yanı sıra Hristiyanların da akın ettiği cami, bu özelliğiyle bölgedeki diğer camilerden ayırt ediliyor.
Karadağ İslam Birliği Pljevlja Meclisi Genel Sekreteri Jakub Durgut, yaptığı açıklamada, caminin 42 metrelik minaresinin Balkanlar'daki en uzun minare olduğunu belirterek caminin kubbesinin, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde "masmavi" olarak nitelendirildiğini kaydetti.
"Hersek sancağına 257 yıl ev sahipliği yaptı"
Caminin, Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1570 yılında yapıldığını söyleyen Durgut, camide 1573 yılına ait bir kilim ve 1571 yılına ait 233 sayfalık el yazması Kur'an-ı Kerim'in de bulunduğunu aktardı.
Durgut, Pljevlja şehrinin Osmanlı'nın Hersek sancağına 257 yıl boyunca ev sahipliği yaptığına işaret ederek "Burası, 1576-1833 yılları arasında, Mostar'dan sonraki en büyük şehir olma özelliğine sahipti." dedi.
AA