Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, Suudi Arabistan ve Mısırlı liderlerden "olumlu işaretler" aldıklarını, "Mısır şartları uygulaması için İsrail'e baskı yapmalı" dedi.
Heniyye, "Suudi Arabistan ve Mısırlı liderlerden ilişkiler konusunda olumlu işaretler alıyoruz. Hamas olarak Arap ülkeleriyle şeffaf ilişkiler kurmayı arzuluyoruz. Mısır ve Suudi Arabistan'la ilişkilerin yeniden şekillenmesi için atılan bütün olumlu adımları memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
Yemen'de Husilere yönelik "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun Hamas-İran ilişkilerini etkilemediğini belirten Heniyye, "İran ile ilişkilerimize özen gösteriyoruz. İlişkilerimizin, Hamas'ın Yemen'de yaşananlarla ilgili tutumundan etkilendiğini sanmıyorum. Hamas'ın tutumu, dengeli ve uzlaşmacıdır. Bu tutum, ülkelerin ve bölgenin birliği, iç diyalog dilinin güçlendirilmesi konusunda Hamas'ın ilke ve politikasını yansıtıyor" diye konuştu.
"Mısır, şartları uygulaması için İsrail'e baskı yapmalı"
İsrail ile Mısır'da imzalanan ateşkes anlaşması konusunda ise Heniyye, "Kahire'de Gazze'ye yönelik Siyonist savaşın bitmesini öngören bir ateşkes anlaşması imzalandı. Bu anlaşma, ambargonun kaldırılması, Gazze'nin yendien imarına başlanması, sınır kapılarının açılması gibi İsrail'in uygulaması gereken bazı şartları içeriyor. Hamas, bu şartların yerine getirilmesi konusunda ısrarcı. Mısır, şartları uygulaması için İsrail'e baskı yapmalı" ifadelerini kullandı.
Heniyye ayrıca, ulusal uzlaşı hükümetinden de Gazze'ye karşı sorumluluklarını yerine getirmesini ve sıkıntılara son vermesini beklediklerini kaydetti.
Hamas yöneticilerinden Salah el-Berdevil de Hamas ile Mısırlı yetkililer arasında başta Gazze ablukasının hafifletilmesi olmak üzere bazı meselelere ilişkin son zamanlarda olumlu görüşmelerin gerçekleştirildiğini söylemişti.
Bazı siyasi çevreler, Suudi Arabistan'ın Hamas ile ilişkilerini düzeltme çabalarını hareketin İran ile yakınlaşmasından duyduğu endişe olarak değerlendiriyor.
Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından Hamas ile Kahire arasında ilişkiler gerilmiş, Mısır Sina'daki saldırılar nedeniyle Hamas'ı suçlarken, hareket söz konusu ithamları kabul etmemişti. Kahire Acil İşler Mahkemesi de 28 Şubat'ta bu yönde karar almıştı. Mahkeme, 4 Mart 2014'te "Hamas'ın Mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasına ve ülkede bulunan merkezlerinin kapatılmasına" hükmetmişti.
Mısır yargısının, 11 Mart'ta da Hamas'ın "terör örgütü" kabul edilmesine ilişkin karara yönelik temyiz başvurusunu kabul ettiği bildirilmişti.
AA