Sudan'ın başkenti Hartum'un kuzeydoğusunda, UNESCO koruması altındaki 2 bin yıllık Sudan piramitleri, çölün ortasında turistlerin ilgisini bekliyor.
Başkentin yaklaşık 200 kilometre kuzeydoğusundaki Bagraviyah köyü yakınlarındaki Meruvah antik kentinde, M.Ö. 720-300 yıllarında inşa edilen ve Nubiya piramitleri olarak da bilinen 255 piramit bulunuyor.
Girişleri doğuya bakacak şekilde yapılan, yüksekliği 6 ila 30 metre olan Sudan piramitleri, 2 bin yıllık tarihiyle saklı hazine gibi keşfedilmeyi bekliyor.
Sudan piramitleri, ilk bakışta Mısır'daki Giza piramitlerine benzetilse de birçoğunun daha küçük inşa edildiği görülüyor. Yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran bu piramitlerin, Mısır'dakilerden sonra tamamlandığı biliniyor.
Zaman zaman define arayanların da istilasına uğrayan piramitlerin bu nedenle aldığı ciddi hasar ve etrafındaki moloz yığınları göze çarpıyor.
Bölge halkı tanınmasını istiyor
Çölün ortasında bulunan Meruvah antik kenti, 2011'de UNESCO tarafından korunmaya alınmasına rağmen beklediği ilgiyi bugüne kadar bir türlü bulamadı.
Günlük ortalama 20 ziyaretçi çekebilen Meruvah'un yakınlarındaki Begreviyah köy halkı ise bölgenin dünyaya tanıtılmasını istiyor.
Gelen misafirleri devesiyle antik kent etrafında gezintiye çıkaran tur rehberi İbrahim Ahmed, "Dünyada en çok piramit bulunan ülke Sudan olmasına rağmen ne yazık ki gereken ilgiyi göremiyoruz. Bölgeye her gün sadece elle sayılacak kadar az insan geliyor. Oysa Mısır’daki piramitler kadar eski olan antik kentimiz var. Burası dünyada tanıtıldığında turist sayısının her geçen gün artacağını umuyoruz." diye konuştu.
"Kartal Kayaları"ndan tefekkür daveti...
AA