6 Nisan Hareketi, hükümetin politikalarını protesto etmek için "sivil itaatsizlik" çağrısı yaptı.
Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan 25 Ocak 2011 devriminin gerçekleşmesinde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi, hükümetin politikalarını protesto etmek için "sivil itaatsizlik" çağrısı yaptı.
Hareketin "611 Bu gidiş nereye" ismiyle sosyal medya üzerinden düzenlediği etkinliğin duyurusunda, "Bugün akşama kadar evinde kal, satın alma, bir şey satma, faturaları ödeme" ifadeleri kullanıldı.
Hareketin temsilcilerinden Amr Ali, yaptığı açıklamada, rejimi devirme çabasında olmadıklarını, hedeflerinin halkta durağanlaşan algıyı güçlendirmek olduğunu söyledi.
Ali, hükümetin fiyat artışlarındaki duyarsızlığı, kutuplaşmaya neden olması ve akan kanlardan dolayı böyle bir çalışma yaptıklarını vurguladı.
6 Nisan Hareketi'nin 8 üyesi göz altına alınmıştı
Haziran ayının 11'ine denk geldiği için eyleme "611 Bu gidiş nereye" adını verdiklerini belirten Ali, söz konusu çalışmanın hazırlık döneminde çeşitli kentlerde 8 üyelerinin göz altına alındığını dile getirdi.
Ali, son olarak ülke çapında genel grev çağrısının bu güne has olduğunu ancak aktivitelerinin gelecek günlerde de süreceğini bildirdi.
Öte yandan Kahire Emniyet Müdürü Usame Bedr, sivil itaatsizlik çağrılarının şu ana dek hiç bir yansımasının olmadığını belirtti.
6 Nisan Hareketi, 2008'de Mübarek karşıtı siyasi bir hareket olarak Mahalle el-Kubra kentindeki işçi grevleri sırasında kurulmuş, hareket daha sonra yaşadığı iç sorunlar sebebiyle, Ahmed Mahir Cephesi ve Demokratik Cephe olarak ikiye bölünmüştü.
Muhammed Mursi'nin devrilmesine neden olan askeri darbenin en önemli gerekçelerinden "30 Haziran gösterileri"nin en büyük destekçilerinden olan hareket daha sonra darbe yönetimi ile de ters düşmüş, son olarak Mısır Mahkemesi, Nisan Hareketi'nin tüm faaliyetlerine yasak getirilmesi, merkezleri kapatılarak taşınır ve taşınmaz mal varlıklarına el konulması ve terörist gruplar listesine alınması yönünde karar vermişti.
AA