Türkiye genelinde mart ayında 802 bin 275 ton inek sütü toplandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin, "Süt ve Süt Ürünleri Üretimi" verilerini açıkladı.
Buna göre, martta toplanan inek sütü miktarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 artarak 802 bin 275 ton oldu.
Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 artış göstererek 129 bin 162 tona yükseldi. İnek peyniri üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 azalarak 52 bin 751 tona geriledi.
Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 5 bin 594 ton ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 113,3 arttı.
Bu ayda yoğurt üretimi de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 artarak 91 bin 936 tona yükseldi. Ayran üretimi ise yüzde 2,7'lik artışla 51 bin 536 ton olarak gerçekleşti.
Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.
Söz konusu ayda, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı bir önceki aya göre yüzde 0,1, takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 arttı.
AA