Belçika ve Avrupa'nın ilk başörtülü milletvekili olarak tarihe geçen Mahinur Özdemir'in, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanımadığı gerekçesiyle partisinden ihraç edilmesi tepkilere neden oldu.
ABD'deki Louisville Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Justin McCarthy, Belçika parlamentosunda milletvekili olan Mahinur Özdemir'in Merkez Demokrat Hümanist (CDH) partisinden ihraç edilmesini "Çok yanlış bir şey. Bu demokrasiye aykırıdır" şeklinde değerlendirdi.
İfade özgürlüğünün temel bir özgürlük olduğunu ve kimsenin "bir şeyi söylemeye veya söylememeye zorlanamayacağını" vurgulayan McCarthy, "Bu karar demokrasinin bütün temel ilkelerinin çiğnenmesidir" dedi.
Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Norman Stone ise Özdemir'in partiden ihraç edilmesinin "demokrasiyle bağdaşmayan bir karar" olarak nitelendirdi. Yapılan baskıları "kabul edilemez" diye tanımlayan Stone, bu tür olayların Amerika'daki Ermeni diasporasının provokatif çalışmaları sonucu olduğunu ifade etti.
Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü'nün eski öğretim görevlisi Doç. Dr. İnanç Atılgan da Özdemir'in partiden ihraç edilmesi nedeniyle çok üzgün olduğunu belirterek, "Ona yapılanlar büyük bir hakaret ve iftiradır. Bir siyasi partinin böyle bir tavır takınması konunun nereye geldiğini gösteriyor" diye konuştu.
Ermeni iddialarının kişilerin özgürlüklerini kısıtlayacak noktalara kadar getirildiğine işaret eden Atılgan, şunları söyledi:
"Seviyeyi yitirdiler. Soykırım kavramının içini boşalttılar. Bilim insanları bile konunun üzerine gitmekten çekinir oldu. Mahinur Özdemir'e yapılan bence Avrupa'nın yüz karasıdır."
Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaşayan Türk asıllı milletvekili Mahinur Özdemir, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanımadığı gerekçesiyle dün partisinden ihraç edildi.
Hristiyan demokrat çizgideki Merkez Demokrat Hümanist (CDH) partisinden 2009'da Brüksel milletvekili seçilen Özdemir, Belçika ve Avrupa'da seçilen ilk başörtülü milletvekili olmuştu.
AA