İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını "tehlikeli bir davranış" olarak nitelendirdi.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada ABD’nin nükleer anlaşmadan ayrılma kararını değerlendirdi.
Karardan sonra anlaşmanın diğer katılımcı ülkeleriyle durumu tartışmak için zamana ihtiyacı olduklarını belirten Zarif, Çin ile bu hususta yapılan görüşmenin oldukça olumlu geçtiğini anımsattı.
ABD’nin kararının İran ile anlaşmanın diğer ülkeleri arasındaki yükümlülüklere zarar verdiğini kaydeden Zarif, İran halkının çıkarlarını sağlamak suretiyle konuya bakmak gerektiğini vurguladı.
İran’ın Rusya, Çin ve Avrupa ülkelerinden nükleer anlaşmadaki çıkarlarının korunmasına dair güvence almayı umduğu söyleyen Zarif, "Tüm bu müzakerelerin nihai hedefi, İran halkının Ortak Kapsamlı Eylem Planı tarafından garanti altına alınan çıkarlarının korunacağına dair güvence sağlamaktır." dedi.
"Uluslararası yasalara aykırı hareket etmek ABD'nin bir alışkanlığı haline geldi"
Zarif, Rusya ve İran’ın nükleer anlaşma hususunda iş birliğine devam edeceğini dile getirerek Rusya’nın anlaşmayı desteklediğini belirtti.
ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik binasını açması ile ilgili Zarif, “Kudüs’e yönelik bu rejimin çok tehlikeli davranışlarını görüyoruz. Ne yazık ki uluslararası kurallara ve yasalara aykırı hareket etmek, ABD hükümetinin bir alışkanlığı haline geldi.” değerlendirmesinde bulundu.
***
Rusya: Endişe duyuyoruz
Rusya, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması sonrasında bölgede gerilimin artmasından endişe duyduklarını açıkladı.
Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasının bölgede gerilimi arttıracağına dair Rusya’nın endişesi olup olmadığına ilişkin sorusuna “Evet, endişelerimiz var. Bu hususta daha önce de açıklama yapmıştık.” yanıtını verdi.
Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 12 Mayıs'ta Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov ile yaptığı görüşmede Filistin-İsrail meselesindeki durumdan çok endişeli olduklarını vurgulamış ve “Durum çıkmazda. Bu çıkmaz durum, özellikle ABD’nin bilinen Kudüs kararı ışığında daha da derinleşiyor.” ifadelerini kullanmıştı.
***
'Cevapsız kalmayacak'
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ABD'nin Filistin aleyhine girişimlerinin cevapsız kalmayacağını belirterek ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararını şiddetle kınadıklarını açıkladı.
İran'ın başkenti Tahran'da İran Meclisi Başkanı Ali Laricani'nin başkanlığında, İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği (İSİPAB) Filistin konulu olağanüstü toplantı düzenledi.
Toplantıda konuşan Laricani, "ABD'nin Filistin aleyhindeki girişimleri cevapsız kalmayacaktır. Trump'ın kararını şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı.
"İslam ülkeleri Filistin'e destek olmalı"
İslam ülkelerine Filistin'e destek olma çağrısında bulunan Laricani, İsrail ve ABD'nin, çeşitli yollarla Trump'ın büyükelçiliği Kudüs'e taşıma kararını desteklemelerini sağlamaya çalıştıklarını böylece ABD'nin girişimi ve diğer planlarını meşrulaştırma peşinde olduklarını söyledi.
ABD'nin, büyükelçiliğini bugün Kudüs'e taşıyacak olması nedeniyle Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de gösterilerin yapılması bekleniyor.
ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017'de, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması yönünde talimat verdiğini açıklamıştı. ABD yönetimi, büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e 14 Mayıs'ta taşıyacağına dair karar almıştı.
İSİPAB hakkında
İslam ülkeleri arasında dayanışmanın arttırılması amacıyla kurulan İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT)’nın parlamento ayağını oluşturan İSİPAB, 1998 yılında kuruldu. Merkezi İran'ın başkenti Tahran'da bulunan birliğin 54 üyesi bulunuyor.
AA