İngiliz hükümeti, kamu kaynağı kullanan kuruluşların İsrail ürünlerini boykot etmesini yasaklamaya hazırlanıyor.
İlk defa geçen yılın ekim ayında gündeme gelen yasaklama planının, Devlet Bakanı Matthew Hancock’un bu hafta İsrail’e yapacağı ziyarette açıklanması bekleniyor.
İsrail’in Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerinde üretilen mallara yönelik boykotların “sert biçimde cezalandırılacağını" söyleyen Hancock, yasağın gerekçesini de bu tür boykotların “toplumlar arası ilişkilere zarar vermesi” ve “Yahudi karşıtlığını körüklemesi” olarak açıkladı.
Bu kapsamda İngiliz yönetimi, belediyeler ve üniversiteler gibi kamu kaynağı kullanan kuruluşların İsrail’in Filistin topraklarındaki yerleşimlerinden ithal edilen ürünleri boykot edilmesini yasaklayacak.
İsrail mallarının yanı sıra silah, fosil yakıt ve tütün ürünleri ticareti yapan firmalara karşı başlatılan boykotları da içerecek olan yasak, İngiltere'de İsrail ürünlerini boykot eden bazı üniversite öğrenci birliklerini de kapsayacak.
"Yerel demokrasiye saldırı"
Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise hükümetin yasak kararını eleştirdi.
Partiden yapılan açıklamada, hükümetin planı “yerel demokrasiye saldırı” şeklinde nitelendirilerek, “İnsanlar, merkezi hükümetten bağımsız karar verebilecek temsilciler seçme hakkına sahiptir. Bu, yatırım ve ihale kararlarını ahlak ve insan hakları gerekçelerine dayanarak vermeyi de içerir” ifadesi kullanıldı.
Dışişleri Bakanlığı tavsiyesi ile çelişiyor
Yasak, İngiltere Dışişleri Bakanlığının İsrail yerleşimleri ile ticaret konusundaki tavsiyesiyle de çelişiyor.
İsrail’in Filistin’deki yerleşimlerinin uluslararası hukuka göre işgal toprağı sayıldığı ve İsrail’in meşru parçası olmadığı hatırlatılan bakanlık tavsiyesinde, bu bölgeler ile yapılacak ticari ilişkilerin yasal ve ekonomik riskleri beraberinde getireceği uyarısında bulunuluyor.
Dışişleri tavsiyesinde, “Avrupa Birliği vatandaşları ve şirketleri de İsrail’in Filistin’deki yerleşimleri ile ekonomik ve mali ilişkiye girmelerinin kendi şöhretleriyle ilgili sonuçlarının farkında olmalıdır” ifadesi de yer alıyor.
İngiltere’de bazı belediyeler 2014’te Filistin’deki yasa dışı yerleşimlerde üretilen malları boykot kararı almıştı. Aynı yıl İskoçya hükümeti de belediyelere, İsrail yerleşimleri ile ticaret ve yatırım ilişkilerini sınırlanması tavsiyesinde bulunmuştu.
AA