Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi Japonya'nın ev sahipliğinde Kashikojima Adası'nda başladı.
Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi Japonya'nın ev sahipliğinde Kashikojima Adası'nda başladı.
İki gün sürecek zirvenin en önemli gündem maddesini ekonomi ve ticaret oluşturacak. Küresel ekonomideki belirsizliklerin ve risklerin yanı sıra gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan durgunluk, petrol fiyatlarındaki düşüş ve gerileyen ticaret hacimleri toplantı gündeminin üst sıralarında yer alıyor.
Dış politika başlıkları da toplantıda görüşülecek en sıcak konular arasında bulunuyor. Kuzey Kore'nin nükleer programı, Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'nde egemenlik iddia etmesi, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, sığınmacı krizi, terörle mücadele, Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetleri toplantıda görüşülecek en önemli dış politika konuları olarak dikkati çekiyor. Ev sahibi Japonya'nın, Pekin'e karşı işbirliği için fikir alışverişinde bulunması bekleniyor.
Japonya 8 yıl aradan sonra yeniden dünya liderlerini ağırlıyor
En son 2008'de Hokkaido'da yapılan G7 Zirvesine ev sahipliği yapan Japonya, 8 yıl aradan sonra yeniden dünya liderlerini ağırlıyor. Bu seferki zirve, Tokyo'nun yaklaşık 300 kilometre güneybatısında, Kii yarımadasının pasifik sahilinde yer alan İse ve Şima kentlerinde yapılıyor.
Liderlerin bir araya geleceği yer olarak 0,7 kilometrekare alana sahip Kashikojima Adası seçildi. Ulaşım ve güvenlik açısından oldukça elverişli konuma sahip adacık Nagoya'daki Chubu Centrair Uluslararası Havaalanına 60 kilometre mesafede bulunuyor ve iki köprü ile asıl adaya bağlanıyor. 1929'a kadar kimsenin yaşamadığı ada bölgeye demiryolunun gelmesinin ardından inşa edilen otellerle turizme kazandırılmış. Toplantının güvenliğinin sağlanması için 23 bin polis görev yapıyor.
G7, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada'dan oluşuyor. Grupta Avrupa Birliği de temsil ediliyor.
Çin'den G7 ülkelerine Güney Çin Denizi uyarısı
Çin, G7 Liderleri Zirvesi’nde Güney Çin Denizi meselesinde tansiyonu yükseltici açıklamalar yapılmaması konusunda uyarıda bulundu.
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin'de Eylül ayında düzenlenecek G20 Zirvesi'ne ilişkin yaptığı basın toplantısında, Japonya'da başlayan G7 Liderleri Zirvesi’nde Güney Çin Denizi meselesinde tansiyonu yükseltici açıklamalar yapılmaması konusunda uyarıda bulundu.
Vang, G7 üyelerinin çifte standart uygulamak yerine tarafsız ve adil bir tutum takınmalarını vurgulayarak, bölgedeki tansiyonu artırıcı eylem ya da herhangi bir görüşme görmek istemediklerinin altını çizdi.
Çin'in, Güney Çin Denizi'ne taraf olan ülkelerle anlaşmazlıklar konusunda her zaman doğrudan çözüm arayışında olduğunu belirten Vang, bu tutumun birçok ülkenin desteğini kazandığına işaret etti.
6 ülke Güney Çin Denizi'ndeki adacıklarda hak iddia ediyor
Çin, Tayvan, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.
Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmasıyla dikkati çekiyor.
ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Kanada, Japonya'dan oluşan sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi, Japonya'nın ev sahipliğinde Kashikojima Adası'nda bugün başladı. Grupta Avrupa Birliği de temsil ediliyor.
AA