Filistin'in Kalkilya kentinde yaşayan çiftçiler, "Filistin'in yeşil altını" olarak nitelendirilen ve son yıllarda ziraatı giderek yayılan kekik otunu toplamak için gün doğumuyla beraber tarlalarına gidiyor.
Filistinlilerin özellikle kahvaltıda zeytinyağı ile beraber veya poğaçasını yaparak tükettiği kekiğin toz haline getirilmiş hali olan zahter baharatı, başta Filistin olmak üzere Güneydoğu Anadolu, Suriye, Lübnan ve Ürdün mutfaklarının da vazgeçilmez lezzetlerinden.
Kalkilya'da zahter ziraatı ile uğraşan çiftçi Mueyyed Said (35), "Eskiden narenciye ve zerzevat ziraatı yapardık ancak 5 yıldan beri, ekimi hasadı kolay, üstelik daha kazançlı kekik ziraatına başladık" ifadelerini kullandı.
Said, bir dönümlük arazide ekilen kekiğin yıllık 8 ile 11 bin dolar arasında gelir sağladığını buna karşın aynı alanda ekilen domates veya salatalık ise bu rakamın ancak 1/4 ine denk gelir sağladığını ifade etti.
Ekildikten yaklaşık 2 ay sonra hasat edilebilen taze kekiğin bir kısmı henüz yeşilken toplanıp tüketim ve satışı yapılırken bir kısmı bekletilip iyice kuruduktan sonra pazara arz ediliyor.
Filistin kahvaltılarının asli unsurlarından kekik aynı zamanda ilaç yapımında da kullanılıyor.
Said gibi kekik ziraatı ile uğraşan bir başka Filistinli Abdullah Ömer de yaklaşık 120 dönümlük arazisinde daha önce portakal ve sebze ektiklerini ancak 5 yıldan bu yana kekik ekimine yöneldiklerini dile getirerek, "Kekik bölgemizde çok yayıldı ve şimdi başta Arap ülkeleri olmak üzere yurt dışına gıda ve ilaç imalatı için ihraç ediliyor" dedi.
Ömer, kekik ziraatının bölgedeki işsizlik sorununa da bir nevi çare olduğunu vurgulayarak, "Bizim bölgede işsizlik oranı sıfır, bilakis çalışacak tarım işçisi bulamıyoruz" diye konuştu.
Öte yandan Filistin Tarım Bakanlığı'nda yetkili Said el-Lahham, 2010 yılına kadar Batı Şeria'da kekik ekili alanların 500 dönümü geçmediğini buna karşın şu anda yaklaşık 10 bin dönüm arazide kekik ekildiğini belirtti.
Lahham, kekik ziraatındaki bu hızlı artışta, ABD ve Avrupa merkezli birçok şirketin ilaç ve gıda üretimi için Filistin'den kekik talep etmesinin etkili olduğuna işaret etti.
Lahham kekiğin özellikle, Batı Şeria'nın kuzeyindeki, Cenin, Tulkerm, Kalkilya, Tubas ve Eriha'da üretildiğini kaydetti.
Çiftçilere göre bir dönüm arazide yılda yaklaşık 2,5 ton taze, 1,5 ton da kuru kekik üretildiğini ifade ediyor.
AA