Filistinli hattat Sahir el-Kabi, kağıtları Türkiye'den getirilen ilk "Mescid-i Aksa Mushafı"nı yıl sonuna kadar bitirmek için evindeki atölyesinde zamana karşı yarışıyor.
Hattat Kabi, günde 15 saat çalıştığını belirterek, "Bu mushaf, eline alan herkese işgal altındaki Mescid-i Aksa ve kutsal şehir Kudüs'e karşı olan sorumluğunu hatırlatacak." dedi.
"Aksa" isimli ilk Kuran-ı Kerim'i yazmanın büyük mutluluğunu yaşadığını dile getiren Kabi, şunları kaydetti:
"Aksa Mushafı Mescid-i Aksa ile Filistin devletinin ismini taşıyan ilk mushaf ve ikisi için de dünyada elçi olacak. Bunun için günde 15 saat çalışıyorum. Evimden pek çıkmıyorum. Bu iş hata götürmez o yüzden büyük çaba sarf ediyorum."
Aksa Mushafı'nın kağıtları İstanbul'dan
Kabi, mushafın yazılması için 26 Şubat 2014'te Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından resmen görevlendirildiğini hatırlatarak, yazım için gerekli hazırlıkların 1 yıla yakın sürdüğünü, kağıtların da özel olarak İstanbul'dan getirildiğini aktardı.
"Mushafın uzun zaman dayanması için gerekli kağıtlar, yapılan araştırmanın ardından Türkiye'nin İstanbul şehrinden getirildi." diyen Kabi, "Her bir sayfanın yazımı 24 saat sürüyor. 5 dakikada bir kelimeyi tamamlayabiliyorum." ifadelerini kullandı.
Kabi, Kuran-ı Kerim'in 70 santimetre uzunluğunda ve 50 santimetre genişliğinde olduğunu belirterek, sayfa düzeninin de 15 satır olacak şekilde yapıldığını dile getirdi.
Mushafta kullanılan hat türünün Hazreti Osman döneminde kullanılan Osmani yazı olduğunu belirten Kabi, sözlerini şöyle tamamladı:
"Her hattat ya da sanatkar isminin kalıcı olacağı bir iş ister. Aksa Mushafı da benim adımı yaşatacak ancak önemli olan Mescid-i Aksa'nın adını taşıması ve tüm dünyaya Filistin'e özel bir mushaf olarak dağıtılması olacak. Bu, dünyanın en kutsal bölgelerinden birini içinde bulunduran Filistin için ulusal bir projedir."
AA