Suriye hükümetine bağlı askerler, ülkenin güneybatısında yer alan ve uzun süredir rejim karşıtı güçlerinde elinde bulunan Dera kentine girdi. 2011 yılında protestoların ve iç savaşın başlama noktası olan Dera’ya giren birlikler kentteki hükümet binasına Suriye bayrağını astı.
Rusya’nın hava desteğiyle bölgede ilerleyen Esad’a bağlı birlikler, son üç hafta içinde Dera’ya bağlı kasaba ve köylerin önemli bir bölümünde kontrolü ele geçirmişti. Bölge İsrail ve Ürdün’e yakın olması itibarıyla da stratejik bir öneme sahip.
Suriye ordusunun, bundan sonra İsrail’in işgalindeki Golan Tepelerine yakın bölgedeki rejim karşıtlarına yönelik saldırı başlatması bekleniyor.
İsrail müdahale etmeyecek
İsrail tarafından yapılan açıklamada, sınırına yakın bölgede Suriye askerlerinin rejim karşıtlarına yönelik operasyonlarını engellemeyeceği mesajını vermişti.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyanhu, daha önce basına yaptığı bir açıklamada, Esad rejimi ile bir sorunları olmadığını, tek isteklerinin İsrail için tehdit olarak gördükleri İran askerlerinin Suriye topraklarını terk etmesi olduğunu söylemişti.
Rejim ve destekçilerinin 20 Haziran'da Rusya'nın hava desteğiyle Dera'ya askeri operasyon başlatmasının ardından 6 Temmuz'da Rusya ve askeri muhalifler, Suriye'nin güneyindeki bölgeleri kapsayacak kalıcı ateşkes anlaşması üzerinde uzlaşı sağlamıştı.
Ateşkes anlaşmasının ardından rejim ve destekçileri, ülkenin Ürdün sınırı hattının yüzden 85'ini ele geçirmişti.
Bölgedeki sivil savunma ekipleri, saldırılarda yerlerinden edilen sivil sayısının 350 bini aştığını bildirmişti.
Ülkenin güneybatısındaki Dera ve Kuneytra illeri, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'nın Mayıs 2017'de oluşturduğu 4 gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyordu.
Rusya, ABD ve Ürdün, iki ay sonra Dera ve Kuneytra'yı özel bir anlaşma kapsamına almıştı. Ardından ABD, bölgede desteklediği muhaliflere yardımlarını kesmişti.
Euronews Türkçe