Yunanistan'da 20 Eylül seçimlerinden sonra kurulan Radikal Sol Koalisyon (Syriza) ile Bağımsız Yunanlar (ANEL) hükümetinin programı Başbakan Aleksis Çipras tarafından açıklandı.
Çipras, "Bu meclis, ülkenin krizden çıkış mührünü basacak" dedi.
Parlamento genel kurulunda yaptığı konuşmada hükümet programını sunan konuşan Çipras, ekonomik istikrar, ekonominin toparlanması ile büyümeye geçilmesi, esaslı şekilde borcun hafifletilmesi, kamu idaresinde yolsuzluk ve bürokratik sorunların giderilmesi ile eş zamanlı köklü değişimler hedeflediklerini söyledi.
'4 YILDA KRİZDEN ÇIKIŞI HEDEFLİYORUZ'
Yunan halının kendilerine 4 yıllık hükümet yetkisi verdiğini vurguladığı konuşmasında Aleksis Çipras,
"Dört yılın sonunda Yunanistan'ın kriz ve kemer sıkma önlemlerini (memorandumları) geride bırakmasını istiyoruz. Bu meclis, 4 yıllık görevi sonunda ülkeyi krizden çıkaracak. Kriz ve memorandumları arkasında bırakacak bir Yunanistan ile kreditörlerin takibinden tam anlamıyla kurtulacak bir ülke hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
Büyük dönüşüm ve reformları başlatmaları gerektiğini anlatan Çipras, Euro'dan çıkma tartışmalarını geride bırakarak 2019 yılına kadar sabit bir finansal çerçeveyi garantilemeyi başaracaklarını belirtti.
Farklı önceliklerle büyük toplum çoğunluğunun yararı yönünde hizmet etmeyi sürdürdüklerini söyleyen Yunan Başbakan, istikrarın durağanlık demek olmadığını köklü alanlarda değişimler yaparak istikrar istediklerini kaydetti.
Önlerindeki yolun kolay olmadığını anlatan Çipras, kreditörler ile varılan 3 yıllık anlaşmanın zorunlu ancak tek başına yeterli olmadığını bir dizi koruyucu girişim de gerektirdiğini ifade etti.
AB ile yapılacak program değerlendirmesinin ardından 3 önceliği borcun azaltılması, bankaların yeniden sermayelendirilmesi ve yabancı yatırımcılar olarak açıklayan Aleksis Çipras, 2016'ının ilk yarısında pozitif büyümeye geçileceğini söyledi ve yatımları çekmek için özel bir ajans kuracaklarını açıkladı.
ÖZEL OKULLARA YÜZDE 23 KDV İPTAL
Kreditörler ile yapılan anlaşmanın olumlu yanları kadar zor taraflarının da bulunduğunu belirten Çipras, büyük tartışma çıkaran özel eğitime (anaokulu, kolej, dershane, yabancı dil kursları vs) yüzde 23'lük KDV uygulamasını askıya aldıklarını ifade etti.
Hükümetin özel eğitimin vergilendirilmesinden beklediği 168 milyon Euro'luk kaynağı başka önlemler kaleminden temin etmesi gerekiyor.
AB DESTEKLİ FONLAR ETKİLİ ŞEKİLDE KULLANILACAK
AB destekli 2007-2013 ile yeni 2014-2020 yıllarını kapsayan kalkınma programı ESPA'dan 1 Euro bile kaybetmek istemediklerini söyleyen Çipras, 2015-2021 yıllarında kullanılacak 20 milyar Euro'luk tarım kalkınma ve üretim programından da azami derecede yararlanılması gerektiğini kaydetti.
Hükümetin en büyük hedefinin köklü bir vergi reformunu hayata geçirmek olduğunu belirten Yunanistan Başbakanı Çipras, bürokratik süreçleri azaltmayı sürdüreceklerini söyledi.
Sağlık sigortası bulunmayan kişilere sağlık kartı vereceklerini açıklayan Aleksis Çipras, ilkokullarda öğrencilere yemek yardımı yapılacağını anlattı.
Sağlık sektöründe doktor ve diğer çalışanların yurtdışına gidişinin önüne geçmek için 2015 yılında 1093 sağlık çalışanı ile 2 bin 500 doktor ve hemşirenin istihdam edileceğini duyurdu.
Yurtdışına vergi kaçıranların takibini sürdüreceklerini belirten Çipras, el değiştiren bankalardaki yolsuzlukların açığa çıkarılacağını söyledi.
Yunanistan Başbakanı Çipras, göçmenlere yönelik askeri ve koruma duvarları önlemleri yerine insanlık, dayanışma, yardımlaşma, misafirperverlik ve güvenlik çerçevesinde hareket ettiklerini ifade etti.
SEÇİM KANUNU VE ANAYASA DEĞİŞECEK
Seçim kanununda değişiklik sözü veren Çipras, Anayasa'da değişiklik için halkla diyalog sürecini en kısa sürede başlatacaklarını da sözlerine ekledi.
GÜVEN OYLAMASI ÇARŞAMBA GÜNÜ
Hükümet programı üzerindeki görüşmeler 3 gün sürecek. Parti liderleri, bakan, bakan yardımcısı, bakan vekilleri ile milletvekilleri söz alarak görüşlerini dile getirecek. Hükümet programı üzerindeki güven oylaması ise 7 Ekim gece yarısı gerçekleşecek.