Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ilk kez Rohingya Müslümanlarının durumunu değerlendirmek üzere toplandı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), kapalı oturumda Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) Myanmar'da çektikleri sıkıntılar ve insan hakları ihlallerini görüştü.
Toplantıya telekonferans yöntemiyle bağlanan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, ülkedeki insan hakları durumuna ilişkin Konsey'e brifing verdi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, toplantının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, toplantıyı "tarihi ve ilk" olarak değerlendirerek bu ülkedeki insan hakları ihlallerinin Myanmar'ın istikrar ve demokratik gelişimi için kritik önemde olduğunu vurguladı.
Toplantıda, bazı üyelerin konunun BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınmasını eleştirerek sorunun Myanmar'ın iç meselesi olduğunu savundukları öğrenildi.
Toplantının ardından herhangi bir açıklama yapılmazken yakın dönemde BM Güvenlik Konseyi'nde sorunun çözümüne yönelik bir adım atılması beklenmiyor.
BM tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak nitelendirilen Rohingyalar, Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Yıllar süren askeri cunta yönetiminin ardından 2011'de iktidara gelen Tein Sein hükümetinin başlattığı reform sürecinden hiçbir şekilde yararlanamayan Arakanlı Müslümanlar, sadece kendileri için uygulanan yasal, ekonomik ve toplumsal kısıtlamalara maruz kalıyor.
AA