Kazakistan Tarım Bakanlığı uzmanları ülkenin kuzeybatısındaki Rusya sınırı yakınlarındaki Kostanay bölgesinde, geçtiğimiz haftadan bu yana ölen Sayga antilobu sayısının 10 bine yükseldiğini duyurdu.
Kazakistan Tarım Bakanlığına bağlı Veteriner Komitesi Ulusal Referans Merkezi, antiloplarının hava sıcaklıklarındaki ani değişikliklerin yaşandığı ortamlarda artış gösteren Pasteurellosis bakterisinin neden olduğunu açıkladı.
Ölümler nedeniyle Orta Asya'da yaygın görülen Sayga antilobunun nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, Kostanay valiliği bölgede olağanüstü hal ilan etti.
Kazakistan Tarım Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada bölgeden toprak, su numuneleri alındığını bazı Sayga antilobu ölülerinin ise incelenmek üzere laboratuvarlara götürüldüğünü duyurmuştu.
Orta Asya steplerinde çok yaygın görülen ve ilginç görünümlü burun yapısıyla dikkat çeken Sayga antiloplarının, Asya kıtasındaki sayılarının 50 bin dolayında olduğu tahmin ediliyor.
Sayıları giderek azalıyor
Kazakistan bozkırları, Moğolistan'ın batısı ve Rusya'nın Hazar Denizine yakın ormanlık alanlarda yaşayan antiloplar 1990'dan bu yana giderek sayıları azalıyor.
Erkek Sayga antilobunun boynuzlarının Çin'de geleneksel tıp alanında kullanılması ve ülkede giderek tarım alanlarının genişlemesinin türün soyunun azalması nedenleri arasında sayılıyor.
Kazakistan'da sosyal medyada konu üzerine yapılan yorumlardaysa Rusya tarafından kullanılan Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya fırlatılırken yere düşen füze kazalarına dikkat çekiliyor.
İki gün önce Kazakistan'ın Baykonur üssünden fırlatılan ve üzerinde Meksika'ya ait bir telekomünikasyon uydusunu taşıyan Proton-M tipi roket, Sibirya'da Çita kenti yakınlarında düştüğü bildirilmişti.
Proton roketlerinin toksik yakıt taşıdığına dikkat çekilen yorumlarda Sayga antiloplarının söz konusu kazadan da etkilenmiş olabilecekleri yorumları yapılıyor.
Ölüm sebepleri bulundu
11 Mayıs’tan bu yana görülen toplu ölümlerin sebeplerini araştıran Kazakistan Tarım Bakanlığı, hayvanların, tabi direncin düşmesine sebep olan bulaşıcı hastalık pasteurellosisten telef olduğunu duyurdu.
Kazakistan Kostanay Eyaleti’ne bağlı ve sayga ölümlerinin yoğun görüldüğü üç ilçede olağanüstü hal ilan edildi. Bölgede incelemelerde bulunan Tarım Bakanı Yardımcısı Yerlan Nisanbayev, 458 kişi ve 21 özel aracın, hayvanların defin çelışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.
Kostanay bölgesinde yaklaşık 16 bin sayganın yaşadığını belirten Kazakistan Zooloji Enstitüsü’nden Yuri Graçev, saygaların Kazakistan’ın ulusal mirası olduğunu söyledi.
Göçmen bir hayvan türü olan ve dünyada en fazla bu bölgede yaşayan saygaların baharda kuzeyde, kışta ise Özbekistan, Türkmenistan ve Rusya’nın Astrahan ve Volgagrad bölgelerinde yaşamlarını sürdürdüğünü kaydetti.
Nesli tükenme eşiğinde bulunan ve koruma altında bulunan saygaların 2020 yılına kadar avlanmasının yasak olduğunu hatırlatan Graçev, bölgede 2014 verilerine göre yaklaşık 256 bin baş sayganın yaşadığını söyledi.