"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Beyaz Saray Netanyahu'yu istemedi

22 Ocak 2015, Perşembe 15:43
ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu Kongre’de konuşmak üzere davet etti. Ancak Beyaz Saray Boehner'e anında cevap vererek, bu davetin protokolü hiçe saymak olduğunu söyledi.

Boehner'in, 'İran tehdidi' konusunda önümüzdeki ay kongrede konuşma yapması için Netanyahu'yu davet ettirmesi Beyaz Saray'ı kızdırdı.

Boehner, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Netanyahu'yu 11 Şubat için Kongre'ye İran tehdidini anlatması için davet ettiğini bildirdi.

LİDERLERİ LİDERLER DAVET EDER 

Boehner'in daveti, Başkan Barack Obama'nın önceki gün ''Birliğin Durumu" konuşmasında dile getirdiği "İran'a yeni bir ambargo kararı alırsa Kongre, bunu iptal ederim" sözünün ardından geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında daveti, "Bu protokolü hiçe saymaktır" şeklinde yorumladı.

Bir başka ülkenin liderini ancak o ülkenin liderinin davet edebileceğini ve bunun geleneksel olarak bu şekilde süregeldiğini belirten Earnest, "Liderleri ancak liderler davet eder" diye tepki gösterdi.

Earnest, Beyaz Saray'ın, Netanyahu'nun muhtemel ABD ziyareti için henüz İsrailli yetkililerle görüşmediklerini de dile getirdi.

KERRY: "BİRAZ OLAĞAN DIŞI"

Konu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Washington'da AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında da gündeme geldi. Kerry, bir soru üzerine, İsrail Başbakanı'nın her zaman ABD'de konuşma yapmasının memnuniyetle karşılanacağını ancak bunu olağan diplomatik protokoller üzerinden değil de Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner'dan öğrenmenin "biraz olağan dışı" olduğunu belirtti. 

Davetin mimarı Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner ise Cumhuriyetçi milletvekilleriyle toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Netanyahu'yu davetini Beyaz Saray'la istişare etmediğini, Kongre'nin bu kararı kendisinin verebileceğini kaydetti.

İLK CİDDİ RESTLEŞME

İran konusu, yeni yasama yılının bu ay başlamasından sonra, ABD'deki son ara seçimlerde her iki kanadı da İran'a karşı sertlik yanlısı Cumhuriyetçilerin eline geçen Kongre ile Obama arasında dış politika alanındaki ilk ciddi restleşmeyi oluşturuyor. 

Kongre'de, özellikle Cumhuriyetçilerin desteğiyle İran'a karşı yeni bir yaptırım tasarısı için hazırlıklar hızlanırken, Başkan Barack Obama ise İran'la müzakereler devam ederken yeni yaptırımlar geçirmenin sürece zarar vereceği uyarısında bulunup, masasına bir yaptırım tasarısı gelirse bunu veto edeceğini belirtiyor. 

İngiltere Başbakanı David Cameron ile Beyaz Saray'da geçen cuma günü düzenlediği ortak basın toplantısında, Kongre'ye olası yeni yaptırım hamlesine karşı sert uyarılar yapan Obama, dünkü "Birliğin Durumu" konuşmasında da şu anda Kongre'den geçebilecek yeni yaptırımların diplomasinin çökmesini neredeyse garanti edeceği, Amerika'yı müttefiklerinden uzaklaştıracağı ve İran'ın nükleer programına yeniden başlamasına neden olma riski taşıdığına işaret etmişti. Obama, "Bu mantıklı değil. Bu nedenle bu gelişmeyi tersine çevirme tehdidini içeren herhangi bir yaptırım tasarısını veto edeceğim. Amerikan halkı bizden sadece son çare olarak savaşa gitmemizi bekliyor ve bu akla bağlı kalmaya niyetliyim" demişti.

Sabah

Okunma Sayısı: 1491
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı