Almanya'nın başkenti Berlin’de kızamık salgını başladı. Henüz endişe verici boyutlarda olmasa bile salgının yetişkinler arasında görülmesi, doktorlar arasında soru işaretlerine yol açıyor.
Kızamık bir çocuk hastalığı ancak bazen yetişkinlerde de görülebiliyor. Berlin Sağlık Senatörlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre yılbaşından bu yana Berlin’de, 236 kişi kızamık hastalığına yakalandı. Hastalığa yakalananların yarısından fazlasını ise yetişkinler oluşturuyor.
Robert Koch Enstitüsü’nün istatistikleri ise geçen yıl kızamığa yakalanan kişi sayısının yıl boyunca 130 olduğunu gösteriyor. Doktorlar, salgına dönüşen kızamık hastalığının yayılmasını yetişkinlerin aşı yaptırmamasına bağlıyor.
Berlin Eğitim Senatörlüğü, kızamığın öğretmenlerde de görüldüğünü bildirdi. Geçtiğimiz haftalarda Kreuzberg ile Kladow semtlerindeki iki okulda, iki öğretmenin kızamığa yakalanması nedeniyle dersler boş geçti. Senatörlük, öğretmenler arasında kızamık aşısına rağbet etmeyenler olduğu gibi Berlin’de okula yeni başlayan öğrenciler arasında da aşı yaptırılmayan çocuk sayısının küçümsenmeyecek derecede olduğunu açıkladı.
TÜKÜRÜK DAMLACIKLARIYLA BULAŞIYOR
Kızamık, virüslerin insandan insana konuşurken ağızdan saçılan tükürük, öksürük veya hapşırık yoluyla bulaşıyor. Kendini önce grip gibi ateş, öksürük ve nezle aracılığıyla gösteriyor. Birkaç gün sonra ciltte lekeler belirmeye başlıyor. Vücudun direncini yavaşlatan bir hastalık olan Kızamık bazı durumlarda beyne sıçrayıp, beyin iltihabı gibi çok ciddi hastalıklara da yol açabiliyor.
Özellikle kızamığa yakalanan yetişkinlerin, çok daha dikkatli davranması gerekiyor. Zira kızamık akciğer iltihaplanmasına da neden olabiliyor. Robert Koch Enstitüsü Aşı Dairesi Başkanı Anette Siedler, “Çok büyük çapta olmasa da Berlin’de böyle bir salgın yaşanması tıp tarihi açısından geri adım anlamına gelir. Herkes aşı yaptırmış olsa, Almanya’da kızamığın kökünü kurutmuş olurduk.” diyerek halkı aşı yaptırmaya çağırdı.