Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Türkiye'de dördüncü bir operatörün geleceğinin açıkladı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "4G ile ortaya çıkan geniş bant penetrasyonuyla istihdam artırılacak, işsizlik aşağı çekilebilecek" dedi.
Elvan, 4G ihale sürecinin açıklandığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İhale sürecine dördüncü operatörün katılımına ilişkin soruyu yanıtlayan Elvan, bu operatörün sadece 2600 frekansı için ihaleye girebileceğini ve bu operatörün diğer operatör gibi yükümlülüklerinin olmayacağını söyledi.
Fibere yönelik 2014 yılında bazı düzenlemelerin yapıldığını hatırlatan Elvan, ancak bu alanda sorunun tam manasıyla çözülmediğini bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini, özellikle fiber altyapının ortak kullanımı konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı.
Bakan Elvan, mümkün olduğu ölçüde daha düşük maliyetle ortak kullanım imkanlarını geliştirerek operatörlerin birbirleriyle daha fazla etkileşim içinde olmasını, birbirlerine daha fazla destek sağlamasını ve daha fazla yatırımla vatandaşa daha fazla imkanın sunulmasını amaçladıklarına işaret ederek, bugün itibariyle 240 bin kilometreyi geçen fiber altyapının 2015 yılından itibaren 4G ile birlikte bunun da hız kazanacağını ifade etti.
4G'nin vatandaşa sağlayacağı katkılar konusunda da bilgi veren Lütfi Elvan, şunları söyledi:
"Küresel mobil internet trafiği her yıl ikiye katlanıyor. Ülkemizde dünyadaki artışın da üzerinde bir artış gerçekleştiriliyor ki son 1 yıldaki artışımız yüzde 123. Bu önümüzdeki yıllarda da böyle devam edecek. 4G ile hızımız en az 10 katı olacak dedim ama 3G ile arasındaki farkı açıklarsam da daha iyi olacak. Bir otobanda 2 şerit olduğunu düşünün, bir şeritten otomobiller bir şeritten ağır taşıtlar geçmek zorunda, hiç kimse kimsenin şeridine geçemiyor. İşte bu uygulama 3G uygulamasıdır. Ses ve veri aktarımı ayrı ayrı kanallardan yapılmakta. Ama 4G'de bunun ikisi de mümkün. Burada trafik yoğunluklarında trafiği diğer kanala aktarmayı planlıyoruz. 4G'de farklı frekansları bütünleşik hale getirebiliyorsunuz, ses ve datayı birlikte aktarabiliyorsunuz. En az 10 kat hız demem, minimum hız. Bütünleşik frekans sisteminin devreye sokulmasıyla birlikte 50-60-100 kat artırma imkanınız var. "
Elvan, 4G'nin ekonomiye olan katkısına ilişkin de, "Geniş bant penetrasyonundaki yüzde 10'luk artış o ülkenin GSYH'sinde en az yüzde 1'lik artış sağlıyor. Geniş bant abonesindeki artış bir ülkenin büyümesine önemli ölçüde katkı sağlıyor. İlave her bin geniş bant kullanıcısı içinde sektörde 80 civarında yeni iş imkanı ortaya çıkıyor. 4G ile ortaya çıkan geniş bant penetrasyonuyla istihdam artırılacak, işsizlik aşağı çekilebilecek" ifadelerini kullandı.
4G ile birlikte makineler arası iletişimde (M2M) hızlı bir yaygınlaşmanın ortaya çıkacağını söyleyen Elvan, M2M'de şu an 1,5 milyon olan abone sayısını 2015'de 7 milyona çıkarmaya hedeflediklerini aktardı.
Lütfi Elvan, verilecek yetkilendirme kapsamında kullanılacak 800 MHz'lik frekansta şu an bazı televizyonların yayınların olduğunu anımsatarak, bununla ilgili gerekli görüşmelerin yapıldığını, bu yayınların 700 frekansına çekileceğini, bunun da televizyon yayıncıları için artı olacağını, bunun da kısa bir süre içinde gerçekleştirileceğini bildirdi.
"Bir operatörün sektörde hakim olmasını istemiyoruz"
Özellikle işletme açısından güçlü bir rekabet ortamı oluşmasını hedeflediklerine işaret eden Elvan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Yani belirli bir operatörün sektörde hakim olup, hem fiyat açısından hem diğer açılardan olumsuz yansımaları olmasını istemiyoruz. Sağlıklı ve güçlü bir rekabet ortamı olmasını istiyoruz. Bu nedenle bu çalışmamızda mevcut 900 ve 1800 frekanslarını kullanan operatörlerimizin mevcut durumlarını dikkate aldık. '900 frekansında bir işletmeci şunu geçemez, 1800 frekansında şu MHz'i geçemez' dedik. Bu dahilde istediği frekansı alma imkanına sahip."
4G döneminin baz istasyonları ve yerel yönetimleri ilgilendiren kısımları hakkında sorulan bir soruyu Elvan şöyle yanıtladı:
"Bu konuda dünyadaki uygulamalar neyse biz de onu uyguluyoruz, farklı bir şey uygulamıyoruz. Metropollerde zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor ama özellikle pasif altyapı alanında operatörler ortak kullanım metodunu kullanacaklar, dolayısıyla geçmişte yaşanan sorunları bir nebze de olsa aşmış olacağız. Kırsal alana gelince orada da ilk kez yeni bir yaklaşım ortaya koyuyoruz. Nüfusu 10 binin altında olan yerleşim yerlerinin tamamında operatörleri, işletmecileri ortak baz istasyonu için mecbur bırakıyoruz. Böyle bir zorunluluk getiriyoruz."
Lütfi Elvan, 800 MHz bandında paylaşımın eşit olacağını 3 operatörün de eşit paylaşacağını belirterek, "Her bir bandın ayrı bir taban fiyatı olacak. Ve her bir bant ayrı ayrı ihaleye çıkacak. 2600 bandı içinde diğer bir operatör olacak. Diğer bantlar için olmayacak. 2600 için kapıyı dördüncü bir operatöre açıyoruz. Ve her bir bandın ihalesi sırayla gerçekleşecek" diye konuştu.
Türkiye'nin iletişim altyapısında yerli firmaların yer alması yönündeki soruyu Bakan Elvan şöyle yanıtladı:
"3G uygulamasına geçtiğimizde Ar-Ge yatırımlarında operatörlere zorunluluk getirmiştik. Aynı zorunluluğu yine Ar-Ge yatırımları için 4G ihalesi için de getiriyoruz. Ancak burada eğer işletmecinin kendi içindeki Ar-Ge birimleri varsa bunları da dahil edeceğiz, mevcut yükümlülükler devam edecek, bu yükümlülüklere ilave olarak aşağı yukarı 100 kişiden 250 kişiye kadar uzanan sayıda Ar-Ge faaliyetleri için istihdam sağlama imkanı zorunlu hale gelecek. Şu andaki zorunluluk 500 kişi, bir süreç içinde bu 750 kişiye çıkarılacak. Ancak işletmecinin kendi içindeki Ar-Ge birimleri de buna dahil edilecek."
Elvan aynı zamanda yerlilik oranları da getirildiğini dile getirerek, "Bu oranlara operatörler uymak zorunda olacaklar. Piyasa koşulları içinde, yerli ürün miktarının bu yükümlülüğü karşılama noktasında yetersiz kalması durumunda, değişikliğe gidebileceğiz. Yerliliği teşvik etmek istiyoruz" dedi.