İŞLETİM sisteminiz; sistem ayarlarını, yüklenmiş programlarınızı, kayıt defteri ayarlarını yani sistem dosyalarını çalıştırılması için gerekli sürücüleri içerir. Dolayısıyla daha birkaç gün önce sorunsuz kullandığımız bilgisayarımızın, kurulu olan sürücüleri veya programları tanımadığını görünce yüklenen programı veya sürücüyü kaldırmak genellikle sorunu giderir, ama sorunu halledemedik? Hemen aklımıza sorunu halletmek için İşletim Sistemimizi yeniden kurmak gelebilir, ancak yeniden kuruluma geçmeden önce yapılması gereken işlemler, çareler mevcuttur.
Daha evvel bilgisayarımızın sorunsuz çalıştığını biliyorduk. Evvelce kullandığımız bilgisayarımızı sorunsuz durumdaki gibi yapabilme imkânımız var. Hem de yeni kurulumdaki gibi dakikalarca beklemeden…
Nasıl ki insan tahayyül ederek geçmişe gider, verilmiş bir yanlış kararı düzeltmek ister, öyle de bilişim dünyasında ki gelişmelerde aynen geçmişe dönüp bu sorunu halletmeyi mümkün hale getirmiştir.
Windows İşletim Sistemi’nin güzel bir özelliğinden söz edelim. Sistem Geri Yükleme adlı bu özellik; bir yedekleme ve sistem korumasıdır. Oluşabilecek sorunlar karşısında bilgisayarımızın sistemini her şeyin düzgün çalıştığı önceki bir tarihe geri yüklemeyi hedefler ve işletim sistemimiz tarafından düzenli olarak oluşturulur. Windows İşletim Sistemimiz bizlere de el ile geri yükleme noktaları oluşturabilme imkânı sağlamaktadır.
Geri yükleme noktaları, sistem dosyalarının depolanmış durumunun gösterimidir. Bu yükleme noktalarından en yakın zamanda oluşturulmuş sorunsuz yüklemeyi kurarak sorunu halledebiliriz. Sistem Geri Yükleme’de belirttiğimiz gibi windows sistem dosyaları, kayıt defteri ve yüklü programlarda değişiklik gerçekleşir. Ayrıca komut dosyalarında ve toplu iş dosyalarında da değiştirebilir. Fotoğraf, belgeler, müzik dosyaları gibi kişisel dosyalar değiştirilmez.
Geri Yükleme Noktası oluşturmak için izleyeceğimiz yollar şunlar;
1-Başlat/Programlar/Donatılar/Sistem Araçları/Sistem Geri Yükleme tıklayalım
2-Açılan pencerede ‘’Geri Yükleme Noktası Oluştur‘’ sekmesini tıklıyoruz
3-Oluşturacağımız noktaya isim verebiliriz. Örnek: ‘’En Son Yapılandırma‘’ vb.
Sistem Geri Yükleme yapmak için izleyeceğimiz yol ise;
1-Başlat/Programlar/Donatılar/Sistem Araçları/Sistem Geri Yüklemeyi tıklayalım
2-Açılan pencereden ‘’Bilgisayarımı önceki bir zamana geri yükle‘’ seçin. (zaten seçili) değilse seçip, İleri’yi tıklayın
3-Karşımıza bir takvim penceresi gelecektir, en son oluşturduğumuz geri yükleme noktasının tarihine gidiyoruz. Kalın yazılmış tarihimizi tıklıyoruz ve o tarihte oluşturduğumuz geri dönüşüm noktamız olan ‘’En Son Yapılandırma‘’ hakkındaki sistem bilgisini farklı bir pencerede sunuyor, geri dönüşüm noktamızı seçiyoruz ve İleri diyoruz.
4-Gelecek sonra ki önergeleri de kabul ederek, bilgisayarımızın işleminin bitmesini bekliyoruz.
İşlem sonunda sistemimiz, sorunsuz yüklendiğine dair bilgilendirme yapar, tekrar sorunsuz geçmişe dönük sistem dosyalarımızı yüklemiş olur. Tabi her zaman böyle düzgün yüklenir mi? Yüklenmeye bilir. O zaman ne yapıyoruz Program Tanıtımı köşesindeki programı kullanarak çözüm elde edebiliriz.