"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dünyada 6 milyar cep telefonu, 4 milyar diş fırçası kullanıcısı var

13 Mart 2015, Cuma 17:24
Google Ideas CEO'su Jared Cohen, 4 milyar diş fırçası kullanıcısının bulunduğu dünyada, 6 milyarın üzerinde cep telefonu bulunduğunu söyledi. Cohen, insanların artık sağlıktan ziyade teknolojiye önem verdiğini ifade etti.

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi, 'Afrika Kıtası' konulu oturumla devam etti. Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaş yönetimindeki oturumda, BH Group Kurucusu Benjamin Hauwanga, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Mozambik Maputo Belediye Başkanı Başdanışmanı Irene Tomas Boane, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Zambia Maliye Eski Bakanı ve iş adamı Situmbeko Musokotwane ile Shah Group CEO'su Vimal Shah konuşmacı olarak katıldı.

VARDAN: AFRİKA'DA HEPİMİZİN YAPABİLECEĞİ İNANILMAZ İŞLER VAR

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Afrika'nın bugün bir çok ülkenin geç fark ettiği büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Vardan, şunları ifade etti: "Nüfus bir milyar, 1.9'a çıkacağı söyleniyor. İnsanın olduğu yerde ihtiyaçlar var. İrili ufaklı firmalarımızın ürettiği ürünler, yapacakları işlerle ilgili ayrı iş imkanı bu ülkelerde mevcut. Orada yatırım anlamında da konuşmak istiyorum. DEİK olarak, biz hemen dünyanın her ülkesinde iş yapmaya gayret ediyoruz. Bu ülkelerle temasa geçmeye çalışıyoruz, iş konseylerimizle. 121 iş konseyimiz var. Büyükelçiliklerimizin bulunduğu her ülkeye taşımak istiyoruz. Bunu yapabildiğimiz ölçüde o insanlarla sağlık ilişkileri kurabileceğimizi düşünüyoruz. Etiyopya'da bir işverenimiz yaklaşık 8 bin kişiye iş sağladığını ve bunların 6 bininin kız olduğunu, pamuktan bitmiş tişörte kadar entegre tesisin sahibi. Aynı ülkede başka bir işverenimiz de bin 500 kişilik yatırım yapmış durumda. Oradaki insanların kendilerine olan katkısı açısından düşündüğümüzde inanılmaz bir imkanı orada oluşturmuş oluyoruz. Bizim hepimizin yapabileceği inanılmaz işler olduğu kanaatindeyim."

SHAH: TÜRK KONSOLOSLARI ÇOK AGRESİF

Kenya'dan Shah Group CEO'su Vimal Shah, Afrika'da yeni şehirler kurulmaya başlandığını belirterek, Türk firmaların bu alanı değerlendirebileceğini dile getirdi. Shah, "Türk konsolosları çok agresif davranıyorlar. Türk ürünlerini alın diyorlar. Ama bizim yüzde 25'lik tarife engelimiz var. Neden Afrika'da üretmeyesiniz. Üretirseniz piyasaya ulaşmanız kolaylaşacaktır." diye konuştu. 

Mozambik Maputo Belediye Başkanı Başdanışmanı Irene Tomas Boane de 23 milyon nüfusu olan Mozambik'in büyümekte olduğunu kaydetti. Son birkaç yıl içinde önemli bir ekonomik gelişmenin madencilik ve petrol alanında geliştiğini vurguladı. Bir diğer özelliğin ise yatırımcıların sevdiği bir destinasyon alanı olduğunu kaydeden Boane, sağlık ve eğitim alanında fırsatlar olduğunu sözlerine ekledi. Zambia Maliye Eski Bakanı ve iş adamı Situmbeko Musokotwane ise Çin ve Hintlilerin Afrika'ya çok sık geldiğini belirterek, "Biz hala Türkleri bekliyoruz. Sizin de gelmenizi isteriz." dedi. 

HAUWANGA: KAPINIZI ÇALIYORUM

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı da Afrika'da 54 ülke bulunduğunu ve dünyanın en az gelişmiş 25 ülkesinin burada yer aldığını hatırlattı, Türk ekonomisinin yeni bir sıçrama noktası aradığı bir ortamda, Afrika'nın çok büyük fırsatlar barındırdığını vurguladı. 

Namibya'dan BH Group Kurucusu Benjamin Hauwanga ise "Bir anlamda kapınızı çalıyorum. Namibya'da fırsatlarımız yok. Çin gibi ülkelerden ürün satın alıyoruz. Özellikle siz de bir adım atarsanız, özellikle üretim alanında yatırım yaparsanız bize de kendinize de faydanız olacaktır. Yapmanızı istediğimiz tek şey Namibyalılara iş ve istihdam imkanı sağlamanız. 1.8 milyon nüfusumuz var." ifadelerini kullandı. 

COHEN: 6 MİLYAR CEP TELEFONU, 4 MİLYAR DİŞ FIRÇASI KULLANILIYOR

‘Afrika Kıtası’ başlıklı oturumda konuşmacı olmamasına rağmen söz alan Google Ideas CEO'su Jared Cohen ise telefonun insanlar için ne kadar önemli hale geldiğine dikkat çekti. Cohen, şunları söyledi: "Her dakikada saatlerce Youtube video yükleniyor. Youtube yüklenen videoları yüklemek 43 bin sene alırdı. Bu gelişimler yalnızca 10 sene öncesine dayanıyor. İletişim cihazları ve hijyen noktasındaki rekabete biraz bakalım. 6 milyarın üzerinde cep telefonu var. Sadece 4 milyar diş fırçası kullanan var. İnsanlar artık sağlıktan ziyade teknolojiye önem vermeye başladı. Cep telefonunu bırakmaktan ziyade cinsel hayatlarına son vereceklerini söylüyorlar Amerikalıların büyük bir kısmı. Ayakkabılarını bırakacaklarını söyleyenler var. Bu örnekler teknoloji devriminin gücünü gösteriyor. Genellikle hıza ve erişime odaklanıyoruz. Kaçınız cep telefonunuz olmadan bir gün geçirebilirsiniz? Mesela başka bir odada bıraktınız, 5 dakika sonra gidip alırsınız. Kaçınız, Marmaray'ı bekliyorsunuz, Marmaray'da telefonunuz düşse kaçınız atlayıp alırsınız? Her ne kadar cep telefonumuz olmadan yaşayamayız diye düşünsek de teknoloji içen hayatımızı tehlikeye atmayız. Ama bazı ülkelerde durum tam böyle. Kuzey Kore'de bir cep telefonu hırsızına ölüm cezası veriliyor. Bu sizin üç nesil sonrasına kadar uzamakta. Yasal olmayan cep telefonlarının ülkeye girmesi mümkün değil. Afganistan'da, Güney kısmında bir köyde bulunan kişiler, komşu köye bir mesaj atmışlar, yapılan zulümle alakalı. Taliban tüm telefonları toplamış. Libya'dan bir örnek vereyim. Libya'da bombalama olurken Kaddafi döneminde, kız çocukları bombaların nereye düştüğünü takip edip okula güvenli gidebilmek için google meapsi kullandılar. Bu toplumun yararına bunu yaygınlaştırdıklarını görüyoruz. Kenya'da, kadınların hepsini takip edebilmek için Masaili savaşçıların bir cebinde bıçakları bir cebinde cep telefonu var. Telefonlarını nerede şarj ediyorlardı, elektrik yoktu çünkü. Bir tane patates kutusunda telefonları toplayıp Nairobi'de bir otel lobisinde şarj ediyorlardı."

"TERÖRİST ÖRGÜTLER İÇİN HATA YAPMA RİSKİ AZALIYOR"

Terör örgütleri ve çetelerin de teknolojiyi kullandığına işaret eden Cohen, şunları kaydetti: "Mesela IŞİD'e üye olanların teknolojiyi çok iyi bildiklerini dile getiriyorlar. Fakat ben öyle düşünmüyorum. Terörist örgütler için hata yapma riski azalıyor. Ama birkaç yıl öncesinde sınır aşan örgütler, ATM'lerden para çekmeye başladılar. 8 saat içinde inanılmaz paraların çekildiğini gördük. İyi ama sıradan insanların da bu ATM'lere ihtiyacı var. Sokak çeteleri de biz için sıkıntılı. Çok da akıllı değiller. Bazen ATM'den para aldıklarında fotoğraflarını çekip sosyal medyaya koyuyorlar. Yerlerinin tespit edileceğini sanırım unutuyorlar. IŞİD üyelerinin de yurt dışındaki üyeleriyle konuştuklarında tüm ağı kontrol edebilme imkanı bizim için doğuyor. Teknoloji iki ucu keskin bıçak gibi. Faydaları da var zararları da var. Ama daha fazla teknoloji elimize geçerse bu örgütlerin şansı azalacaktır.”

Okunma Sayısı: 1435
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı