Tabiat olaylarının son dönemlerde arttığını ve tehlikeli bir boyuta geldiğini belirten Sabancı Üniversitesi İklim Değişikliği uzmanı Ümit Şahin “artık doğayı tahrip etmeyi bırakalım” dedi.
Son dönemlerde artan tabiat olaylarını, afetleri ve sebeplerini değerlendiren Sabancı Üniversitesi İklim Değişikliği uzmanı Ümit Şahin önlemler için uyum politikaları hakkında konuştu. Şahin, “Uyum politikaları denen şey zaten bu gerçeğe uygun yeni politikalar üretmek demek. Bu da doğaya uyumu öngören ekolojik bir yaklaşımı gerektirir. Biz ise hâlâ inadına doğayı nasıl alt ederiz diye düşünüp duruyoruz. Acilen yapılması gereken şey Paris Anlaşması’na taraf olarak bu önemli eşiği aşmak ve çeyrek yüzyıllık savunma durumundan çıkmak” dedi.
İklim değişikliği bütün şiddetiyle yaşanıyor
Ümit Şahin, iklim değişikliğinin gelecekte yaşanacak bir durum olmaktan çıktığını ve bugün bütün şiddetiyle yaşanmakta olduğunu belirtti ve şunları ekledi; “Üstelik Yunanistan’da yaşanan felâket orman yangınlarının sadece ağaçları, insansız doğayı ve yaban hayatını yok etmekle kalmayan, toplumu doğrudan etkileyen bir sorun olduğunu bir kez daha acı şekilde hatırlattı. Yunanistan komşumuz olduğu için bu acıyı daha derinden hissettik, ama daha geçen yıl, Portekiz’de ve Kaliforniya’da da kasabaların kül olduğu, onlarca kişinin öldüğü devasa yangınlar yaşanmıştı. Dolayısıyla artık yeni normalimiz bu.”
Alınması gereken önlemlere dikkat
İnsan yerleşiminin yayılması, turizm beldelerinin ve yazlıkların artışıyla birlikte orman alanlarının iç içe geçmesi gibi durumların orman yangınlarını felâkete dönüşmesini tetiklediğini belirten Şahin, “Bu nedenle alınması gereken önlemlerin artık bu yeni durum göz önüne alınarak saptanması gerektiği” uyarısı yapıyor. Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Şahin,“Uyum politikaları denen şey zaten bu gerçeğe uygun yeni politikalar üretmek demek. Bu da doğaya uyumu öngören ekolojik bir yaklaşımı gerektirir. Biz ise hâlâ inadına doğayı nasıl alt ederiz diye düşünüp duruyor gibiyiz” dedi.
Taraf olmamız gerekiyor
Şahin, Türkiye’nin Paris Anlaşmasına taraf olmak için yapılması gerekenler üzerine, bir yandan da İklimi Koruma Taahhütleri’nin (INDC) anlamlı bir şekilde güçlendirilmesi için çalışmaya başlanması gerektiğini belirtiyor. Şahin, “ Yani INDC’yi güncellenmek ve bir an önce Paris’e taraf olmak Türkiye’nin 2018-2019 planı olmalı. Bunun ardından bütün diğer politikaların iklim değişikliği gerçeğiyle uyumlu bir şekilde değiştirilmesinin daha kolay kabul edilebilir ve uygulanabilir olduğunu göreceğiz.