Science dergisinde yayımlanan çalışmada, Zika virüsünün küresel yapısının, "sarı humma virüsü" olarak bilinen dang ve diğer virüslere benzediği belirtildi.
Purdue Üniversitesi Enflamasyon, İmmünoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü direktörü ile çalışmanın ortak yazarı Richard Kuhn, virüsün dış kabuğunun diğer "sarı humma virüslerinden" biraz farklı olduğunu ifade etti.
Kuhn, virüsün dış yüzeyindeki farklılığın, araştırmacıların Zika virüsünü diğer virüslerden ayırt etmesine ve virüsün insan hücrelerine tutunmasına tamamen ya da kısmen engel olmasına yardımcı olacağını aktardı.
Virüsün dış kabuğunun üstündeki protein farklılığının, Zika'nın sinir hücrelerine saldırma nedenini açıklayabileceğine dikkati çeken Kuhn, bu bilginin, hastalığın teşhisi veya aşı geliştirilmesi için önemli olduğunu vurguladı.
"Enfeksiyonun önlenmesine yardımcı"
Araştırma ekibinden Purdue Üniversitesi'nde biyolog Michael Rossmann, 2002 yılında dang virüsünün yapısının belirlendiğini ancak bugünkü raporda kullanılan tekniklerin, on yıldan daha uzun süre önce kullanılan tekniklerden çok daha ileri düzeyde olduğunu belirtti.
Virüs örneklerini tespit etmek amacıyla kullanılan detektörlerdeki son gelişmelerin, eskiden kullanılan kristalizasyon tekniğini atlayarak dondurulmuş örneklerle çalışılmasını mümkün kıldığına işaret eden Rossmann, araştırmacıların böylece Zika virüsünün yapısını bir aydan biraz daha uzun bir süre içinde açıklayabildiklerine değindi.
Rossman, “Eski yöntemlerle bunu yapmak muhtemelen bir ya da iki yılımızı alırdı." sözlerine yer verdi.
Zika'nın üç boyutlu görüntüsünün, virüsün nasıl bulaştığının belirlenmesine ve enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olması bekleniyor.
AA