Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Baş Diyetisyeni Uzm. Dr. Hatice Baygut klorojenik asit yönünden zengin yeşil kahvenin kalp-damar sağlığını desteklediğini söyledi.
Yeşil kahve, aşırı miktarda tüketildiği zaman ise uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk, bulantı, kusma, kalp ritminde artış, baş ağrısı ve kaygı gibi zararlı durumlar oluşturabiliyor.
Hatice Baygut, "Kahvenin kavrulması onlara ayrı bir renk, aroma ve koku verir. Ancak kahveyi kavururken bir antioksidan olan ‘Klorojenik Asiti’ de ortadan kaldırmış oluruz. Yeşil kahve diğer kahveler gibi işlem görmediği için, klorojenik asit yönünden zengindir. Ayrıca diğer kahveler gibi kavrulmadığı için kafein oranı daha düşüktür." dedi.
YEŞİL KAHVENİN FAYDALARI
Uzm. Dr. Hatice Baygut'un verdiği bilgiye göre, yeşil kahve tüketiminin birçok faydası var:
• Yeşil kahve çekirdeğinin, kan şekeri düzeyini kontrol etmeye yardımcı olduğu ve bu şekilde diyabet riskini azaltabileceğine dair çalışmalar mevcuttur.
• İçeriğindeki kafein ve klorojenik asit sayesinde, belli düzeyde yağ yakımını hızlandırıcı etki gösterdiği bilinmektedir.
• Bazal metabolizmayı hızlandırarak kilo verme ve kilo korumaya yardımcı olabilir.
•Yüksek antioksidan etkiye sahiptir, hücre hasarını önleyerek yaşlanma etkilerinin azalmasına yardımcı olur.
• İçeriğinde bulunan antioksidanlar, İyi huylu kolesterolü (HDL) yükseltip, kötü huylu kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olur ve kan basıncını azaltır.
• Kalp-damar sağlığını destekler.
• Serbest radikallerin vücuttaki zararlı etkilerini önler.
• Bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcıdır.
• Enerjiyi artırıcı ve canlandırıcı etkisi vardır. Zinde hissettirir.
• Beyni ve sinir sistemini uyarıcı özelliği vardır.
• Kısa süreli hafıza üzerinde etkilidir. Mental performans ve dikkati artırır.
Yeşil kahve çekirdeği tadının normal kahve tadından farkı yok. Yeşil kahve normal Türk kahvesi gibi hazırlanıyor. Sağlıklı bireyler için günde iki fincandan fazla tüketilmesi önerilmiyor.