"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye'deki mısırlar hakkında önemli GDO açıklaması

06 Nisan 2016, Çarşamba 11:05
Ankara Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir araştırma, Türkiye’de yetiştirilen mısırların genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içermediğini, küf toksinlerinden aflatoksin açısından ise güvenli sınırlar içerisinde olduğunu ortaya koydu.

İki yıllık süre içerisinde Türkiye’deki mısır üretiminin tamamını temsil edecek şekilde farklı illerdeki tarlalardan toplanan numunelerin analiz edildiği araştırmada, mısır tarımındaki iyi üretim uygulamaları ile aflatoksin düzeyinin azalış gösterdiği belirlendi. Aynı araştırmada ülke çapında yapılan GDO analizi sonucunda ülkemizde yetiştirilen mısırlarda GDO bulunmadığı da saptandı.

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nevzat Artık liderliğinde yapılan ve iki yıl süren ‘Türkiye’de Üretilen Mısırlarda Aflatoksin ve GDO Analizi’ başlıklı araştırmada, Türkiye’de yetiştirilen mısırın kalitesi ele alınarak aynı zamanda ülke tarımı ile ilgili söylentilere de cevap arandı. Araştırma kapsamında, Türkiye çapında birbiri ile komşu olmayan farklı il ve bölgelerde yüzlerce tarladan toplanan mısır örnekleri, aflatoksin ve GDO açısından incelendi.

Yurdun bazı bölgelerinde ikinci ürün olarak ekilebilen mısırın iki hasat dönemi bulunuyor. Yapılan araştırmada, Türkiye’nin en fazla mısır yetiştirilen 22 ilinde, birbirine komşu olmayan tarlalardan, her iki hasat döneminde alınan örnekler laboratuvarda analize tabi tutuldu. Analizlerde 2013 yılında 538 tarladan alınan numunelerin 38’inin (yüzde 7,06) limitlerin üzerinde aflatoksin içerdiği belirlenirken, bunların 17’sinin birinci, 21’inin ise ikinci hasat döneminde toplanan numuneler olduğu gözlendi. Takip eden yılda (2014) ise limitlerin üzerinde aflatoksin görülen numune sayısı sadece 2 oldu. Bu ciddi düşüş, hava koşullarına ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasına bağlandı.

Tüm numunelerde yapılan yüksek hassasiyete sahip GDO analizlerinde ise hiçbir numunede kalıntıya rastlanmadı. Ülkemizde yürürlükte olan Biyogüvenlik Kanunu, GDO ürünlerin üretilmesine ve gıdalarda GDO bileşenlerin kullanılmasına izin vermiyor. Yapılan çalışma ile ülkemizde yetiştirilerek gıdalarda kullanılan mısıra güvenilebileceği ortaya konulmuş oldu.

Okunma Sayısı: 1914
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı