"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sıcaklıktaki 1 derecelik düşüş kalp krizi riskini arttırıyor

08 Ocak 2015, Perşembe 14:26
Türkiye’de soğuk havanın etkili olduğu bugünlerde özellikle kalp hastalarının dikkat etmesi gerektiği belirtildi.

Kardiyolog Dr. Çetin Aydın, özellikle yaşlı kişileri, kalp ve hipertansiyon hastalığı bulunanları ve aşırı kilolu kişileri, soğuk havalarda kesinlikle ağır iş ve egzersiz yapmamaları, terliyken rüzgâra maruz kalmamaları yönünde uyardı. Aydın, hava sıcaklığındaki her 1 derecelik düşüşün kalp krizi riskini arttırdığına dikkat çekti.

Hava sıcaklıklarının iyiden iyiye düşmesinin özellikle kalp ve tansiyon hastalarında ciddi tehlikeler doğurduğuna dikkat çeken Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi hekimlerinden Çetin Aydın, kalp hastalarını giyinme tarzı, egzersiz ve beslenme konularında uyardı. Dr. Aydın, “Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında, hava sıcaklığındaki her 1 derecelik düşüş, kalp krizi görülme oranında göreceli olarak yüzde 2’lik bir artış meydana getirmektedir. Bu nedenle kış aylarında yaşanan kalp krizi görülme sıklığı en üst seviyelere çıkmaktadır. Özellikle yaşlı kişilerle birlikte kalp ve hipertansiyon hastalığı bulunanların ve bununla birlikte aşırı kilolu kişilerin soğuk havalarda kesinlikle ağır iş ve egzersiz yapmamalarında, terliyken rüzgâra maruz kalmamalarında fayda vardır. Bunun tam tersi davranmak, ağır iş ve egzersize yönelmek kalp krizine davetiye çıkarmaktadır.” dedi.

Kalp ve solunum yolları hastalıkları bulunan kişilerin, özellikle de yaşlı hastaların havanın soğuk ve kirli olduğu saatlerde dışarıya çıkmaması ve kirliliğe maruz kalmaması gerektiğini aktaran Aydın, “Soğukta cilt damarlarımız büzüşür. Damarlardaki büzüşme, kan dolaşımını ve kalbin işini zorlaştırır. Kan basıncı yükselir, kanın yoğunluğu artarak pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerde artış meydana gelir. Tüm bunların sonucunda eğer bir de damarlarımızda darlık mevcutsa damar tıkanıklığı ve kalp krizi oluşur. Hava çok soğuk olmasa bile özellikle rüzgârlı havalarda derinin nemli ve ıslak olması da aynı sonuçlara yol açar. Bu nedenle kalp ve solunum rahatsızlığı bulunan kişilerin ayrı bir özen göstermesi gerekmektedir. Kişilerin ağır iş ve egzersiz faaliyetlerini havanın nispeten daha sıcak olduğu öğle vakitlerine saklamaları, egzersizlerini ise evlerinde veya kapalı mekânlarda yapmaları daha uygun olacaktır.” diye konuştu.

Soğuk havalarda dikkat edilmesi gerekenlere de işaret eden Dr. Çetin Aydın, şu önerilerde bulundu: “Soğuk havalarda rüzgârı arkanıza alarak yürüyünüz. Aşırı kalın giysiler yerine, vücudu ısıtacak giysiler tercih edilmelidir. Dışarıda uzun süre kalacak olan kişilerin, baş ve ellerdeki ısı kaybını önlemek için şapka, bere, eldiven giymelerine özen göstermeleri gereklidir. Isınmak için kesinlikle alkol alınmamalı, çünkü alkol damarlarda genişlemeye neden olacak, kan akışını yavaşlatacaktır.

Okunma Sayısı: 929
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı