"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kaya tuzuyla ilgili bilimsel araştırma başlatıldı

24 Aralık 2015, Perşembe 17:34
Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından kaya tuzuyla ilgili araştırma başlatıldı.

Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, üniversitede düzenlediği basın toplantısında, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Döker ve Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Senayi Dönmez tarafından kaya tuzu konusunda araştırma başlatıldığını söyledi.

Son dönemde bazı basın yayın kuruluşlarında kaya tuzunun zararlarıyla ilgili haberler çıktığını belirten Savaş, "Bu nedenle bilimsel araştırmalara öncelik verdik. Üniversitemizde kaya tuzunun insan hayatına etkileri üzerine araştırma yapacağız. Çankırı'da önemli bir tuz rezervi bulunuyor. Bu rezervin özellikle turizm açısından değerlendirilmesini amaçlıyoruz" dedi. 

"Bundan sonra yapılacak çalışmalarda temel olacak" 

Dekan Prof. Dr. Demirtaş ise yeni bir üniversite olmalarına rağmen birçok konuda araştırmaları bulunduğunu dile getirdi.

Kentteki Tuz Mağarası'nın temel dinamiklerini aktif hale getirmek gerektiğini ifade eden Demirtaş, bu kapsamda farklı ülkelerdeki tuz mağaralarını ziyaret ettiklerini, ülkedeki potansiyelin yeterince değerlendirilmediğini belirlediklerini anlattı.

Yaklaşık 4 yıl önce sağlık turizmi yapma düşüncesiyle Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini bildiren Demirtaş, "O dönemde alternatif tedavinin bir yönetmeliği yoktu. 'Bu konuda çalışma yapmayın' dediler ama şimdi yönetmelik hazırlanıyor. Araştırmamızla bundan sonra yapılacak çalışmalarda temel olabilecek güzel sonuçlara ulaşabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

Çankırı'da bulunan kaya tuzuyla ilgili çalışmanın önemine değinen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Çalışmamızda tuzun hem içindeki hem de ortama bıraktığı maddeler araştırılacak. Tuzla ilgili bilimsel temeli bulunmayan açıklamalara inanılmaması gerekiyor. Kaya tuzu açısından turizmde Çankırı, bir merkez olacak. Bununla ilgili yoğun çalışmalar var. Son zamanlarda değişik yerlerde değişik yazılar, açıklamalar çıkıyor. Bu konuda bilimsel temele dayanmayan, zararlarından bahseden açıklamalar var. Bilimsel temellere dayanmayan, literatür çalışması yapılmayan verilere dayanarak açıklama yapmak doğru değil. Maalesef bu tür açıklamaları çok görüyoruz."

"Literatürde bu konuda yapılmış çalışma yok" 

"Kaya tuzunun astım, üst solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor ama bilimsel çalışmalar olmadığından bir temeli görünmüyor" diyen Demirtaş, literatürde bu konuda yapılmış çalışma bulunmadığına dikkati çekti.

Basında çıkan kaya tuzuyla ilgili haberlere itibar edilmemesi gerektiğini belirten Demirtaş, üniversitelerinin bu konuda yapacağı bilimsel çalışmanın beklenmesini istedi.

Araştırmanın sonucunu basın toplantısıyla halka duyuracaklarını anlatan Demirtaş, "Ancak çok kısa sürede sonuç beklemek doğru değil. 2-3 yılda bu alanda ciddi sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Toplantıda Doç. Dr. Döker ile Doç. Dr. Dönmez de çalışma hakkında bilgi verdi. 

AA

Etiketler: kaya tuzu, çankırı
Okunma Sayısı: 3916
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı