Dünyada her altı kişiden biri kanserden ölüyor. Kanser hastalığına yakalananların üçte birinin ise sebebi düzensiz beslenme. Uzmanlar kansere sebep olan besinleri açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her altı kişiden biri kanserden ölüyor. Sadece 2018’de onkolojik hastalıklar 9.6 milyon insanın ölümüne sebep oldu. Uzmanlar, bunlardan üçte birinin düzensiz beslenmeden vefat ettiğini belirtiyor. Seçenov Üniversitesi Onkoloji Kliniği Onkolojik Cerrahi Bölümü Başkanı Natalya Sukortseva, Sputnik’e konuyla ilgili şunları söyledi: “Şeker ve sun’î tatlandırıcılar, tehlikeli gıda ürünleri listesinde ilk sıradadır. Rafine edilmiş şekerin aşırı tüketimi, endokrin ve kardiyovasküler sistemlerin kronik hastalıklarına neden olabilir, ayrıca obeziteye yol açabilir. Şeker ikameleri, sun’î renklendiriciler ve tatlar ve bunları ihtiva eden yiyecekler ve içecekler toksinlidir. Larinks ve özofagusun mukoza zarlarına nüfuz ederek, hücrelerin malign büyümesini tetikleyebilirler ve sadece obeziteye sebep olmazlar. Zararlı ürünlerin tüketilmesi boğaz, yemek borusu, mide ve diğer organ ve sistemlerin kanser olmasına yol açar”.
Besinlerin hazırlanma yöntemleri hasta ediyor
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) 2015 yılı sonunda, sucuk ve işlenmiş et ürünlerini ispatlanmış kanserojen aktivitesi olan ürünler olarak niteledi. IARC uzmanlarına göre, bu ürünlerin sürekli tüketilmesi kolorektal kanserin gelişimine yol açabilir. Günde sadece 50 gram işlenmiş et tüketilmesi bile onkolojik hastalıklara yakalanma riskini yüzde 18 arttırır. Natalia Sukortseva “Yarı mamül ürünler, sosisler, füme etler ve jambonlar sağlığa zararlı maddeler, fazla tuz ve kimyasallar ihtiva eder. O sebeple eğer düzenli olarak sabah, öğlen ve akşam bu ürünler tüketilirse, kolon kanserine yakalanma riski artar” dedi. Sputnik’in haberine göre, Fransız ve Brezilyalı bilim insanları, herhangi bir özel ürünün değil, onların hazırlanma yönteminin kanser hastalıklarına yol açtığını belirtiyor. Onkolojik hastalıklara yol açan ürünlerin başında ultra işlenmiş gıdalar, unlu mamüller, gazlı içecekler, şekerli mısır gevreği, yarı mamül ürünler ve işlenmiş et ürünleri gelir. Bu tür gıdalar şeker, yağ ve tuz bakımından yüksek, fakat vitamin ve lif bakımından zayıftır.