Denizli Devlet Hastanesi kardiyoloji uzmanı Dr. Musa Şanlıalp, kalp hastalıklarından korunmada doğru beslenmenin ve sporun büyük önemi olduğunu söyledi.
Dünyadaki ölüm sebepleri arasında birinci sırada kalp damar hastalıklarının yer aldığını ifade eden Şanlıalp, “Bu artışa, temel olarak sağlıklı yaşam eğitimi ve bilinç eksikliği yol açmaktadır. Obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımı ile birlikte maalesef kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski giderek artmakta, daha genç yaşlara inmektedir. Hayvansal ve doymuş yağlardan zengin beslenme alışkanlığı, kalp hastalıklarını tetiklemektedir. Ayrıca ülkemizdeki aşırı sigara tüketimi, ne yazık ki başlıbaşına önemli bir sebebi oluşturmaktadır. Hızlı şehirleşmenin getirdiği fiziksel olarak hareketsiz, az egzersiz yapan, spor alışkanlığı olmayan bir yaşam tarzıyla ruhsal stresin getirdiği birtakım baskılar da kalp hastalıklarını hızlandırmaktadır.” dedi.
‘GÜNÜMÜZDE DAHA ÇOK HAREKETSİZ YAŞAM ÖN PLANDA’
Kalp damar hastalıklarında, ilerlemeden ön teşhis koyularak erken müdahale edilmesinin önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Şanlıalp, ailesinde erken yaşta kalp krizi veya kalp yetmezliği öyküsü olanların mutlaka uzman bir hekim tarafından düzenli kontrollerini yaptırması gerektiğini ifade etti. Kalp damar hastalıklarından korunmanın yolları hakkında da bilgi veren Şanlıalp, “Özellikle tansiyonu, şekeri bulunan, yine sigara kullanan ve ailesinde kalp damar hastalığı öyküsü olan hastaların, kalp krizi geçirmeden bir kardiyoloji bölümüne başvurarak muayene olmalarını tavsiye ediyoruz. Kalp damar hastalıkları yönünden beslenme çok önemlidir fakat artık eskisi kadar beslenmeye gereken özen gösterilmiyor. Özellikle fastfood tarzı ve organik olmayan gıdaların çok tüketimi kaynaklı kalp damar hastalarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu nedenle hastalarımızı, özellikle meyve sebze tüketmeleri konusunda uyarıyoruz. Yani kırmızı et, kızartma türevi, hazır gıda tarzı tüketiminden olabildiğince uzak durmaları, bundan ziyade sağlıklı, Akdeniz diyeti tarzı beslenme şeklini alışkanlık haline getirmelerini tavsiye ediyoruz. Beslenme dışında önemli olan bir diğer faktör de spordur. Günümüzde daha çok hareketsiz yaşam ön planda olduğu için genellikle spor yapılmamaktadır. Günde en azından 2-3 km. de olsa yürümek, haftada üç dört gün 45 dakika tempolu yürüyüş yapmak, çoğu zaman sadece kalp damar hastalıkları açısından değil, diğer tansiyon, şeker, kolesterol dengesi yönünden de çok önemli.” diye konuştu.