İnek sütünün bebeklerde ve çocuklarda alerji yapabildiği belirtildi. İnek sütüne alerjisi olan bir çocuğun çapraz duyarlılık söz konusu olduğu için koyun ve keçi sütlerine de duyarlılığı olabileceğini belirten uzmanlar, bu sütleri de tüketmemeleri tavsiyesinde bulunuyor.
Uzmanlar, bu nedenle inek sütüne alerjisi olan çocuklara beslenme programında süt ve süt ürünlerine yer verilmemesi gerektiğini kaydediyor.
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca, çocuk beslenmesinde inek sütü proteinlerinin, deride, sindirim ve solunum sisteminde immün kaynaklı hassasiyet reaksiyonlarına neden olabildiğini söyledi. Bu durumun inek sütü intoleransı veya aşırı duyarlılık olarak da isimlendirildiğini dikkat çeken Ağaca, "İnek sütü özellikle çocuklarda en önemli ve en yaygın alerjik besin türüdür. Çünkü çocuklarda diyette birincil besindir." dedi.
Ağaca, inek sütü proteini alerjisinin çoğunlukla bebeklerde ve çocuklarda görüldüğünün altını çizdi. İnek sütü proteinlerine bağlı alerjik reaksiyonların yaşamın ilk haftalarında, ortalama 3. ayda başladığını vurgulayan Ağaca, bağırsağın fonksiyonel ve morfolojik yapısının gelişmesi sonucu 2-3 yaşlarında ortadan kalktığını, şikayetler gitgide azaldığını belirtti. Ağaca, yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülmesine karşın, son dönemlerde yapılan çalışmalarda süte karşı duyarlılığın yetişkinlerde de yaygın olarak görüldüğünü dile getirdi.
Süte karşı reaksiyonun bebek ve çocuklarda iki şekilde ortaya çıktığını kaydeden Ağaca, "Laktaz enziminin eksikliğinden veya yokluğunda ileri gelen duyarlılık. Yani, laktaz enzimi yetersizliği, yokluğu nedeniyle laktozun sindirilememesi sonucu karın bölgesinde ağrı, şişkinlik, bulantı ve ishal gibi durumların görülmesi. Süt proteini intoleransı gibi immünolojik mekanizma tarafından oluşturulan süt duyarlılığıdır." diye konuştu.
Ağaca, çocuğun inek sütüne alerjisi olduğunun belirtilerini ise şöyle tarif etti: "Sağlıklı olan bir bebekte inek sütü verilmeye başlandıktan sonra ishal ve kusma gözlenirse, bazen dışkısında kan varsa, çocukta huzursuzluk ve ağlama varsa inek sütü allerjisi akla gelmelidir."
Çocuğun inek sütüne alerjisi varsa besin ögeleri içeriğinde olan diğer ürünlerin tüketilmesi gerektiğini dile getirdi. Ağaca, o besinleri şöyle sıraladı: “Az yağlı, yarım yağlı süt. Süt tozu, süt proteinleri, diğer hayvan sütleri. Tereyağı, tereyağı aromalı diğer yağlar, margarin. Peynir çeşitleri, yoğurt, krema, muhallebi. Süt bazlı mamalar. Temel besin, anne sütü mümkünse olmalıdır. Çocuğun beslenme programında süt ve süt ürünlerine yer verilmez. Çocuğa, soya bazlı mamalar, sebze çorbaları, meyve suları, yumurta ve et verilerek klinik tablonun düzeltilmesi sağlanmalıdır.”
İnek sütüne alerjisi olan bir çocuk çapraz duyarlılık söz konusu olduğu için koyun ve keçi sütlerine de duyarlılığı olabildiğini aktaran Ağaca, bu yüzden bu sütleri de tüketmemesi gerektiğini ifade etti.