"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Domuz gribi, gripten daha ağır bir hastalık değil

12 Ocak 2016, Salı 10:05
Sivas(taki Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Aynur Engin, domuz gribinin mevsimsel gripten daha ağır bir hastalık olmadığını söyledi.

Doç.Dr. Engin, "Domuz gribinin çok ölümcül olduğuna dair bir algı var. Ama grip, ile domuz gribinin farkı yoktur. Virüs aynıdır. Önlem alınmalı ancak gereksiz tedirginlikten uzak durulmalı" dedi.  

Türkiye'de son günlerde domuz gribi sebebiyle ölümlerin artması paniğe neden oldu. Ülke genelinde çok sayıda kişi grip nedeniyle hastanelere akın ederken Sivas CÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de 4 kişi domuz gribi ön tanısı ile tedavi altına alındı. CÜ Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Aynur Engin, "Bu 4 hasta domuz gribi de çıkabilir. Ancak, henüz tanı konulmuş değil. Bu sadece ön tanı. Grip dışında başka bir şey de çıkabilir" dedi.

"FARKI YOK"

Doç.Dr. Engin, insanların grip hastalığını normal olarak değerlendirdikleri halde 'Domuz gribi' olmasını panikle karşıladığını vurguladı. Doç.Dr. Aynur Engin, şöyle devam etti:

"Grip, üst solunum yolunun bir viral enefeksiyonu. İnfluenza dediğimiz bir virüs yapıyor bunu. Bu virüsün de tipleri var. İnfluenza A, B, C diye. İnfluenza A'nın da ayrıca kendi içinde pek çok tipi var, bizim H1N1, H5N1, H3N2 diye isimlendirdiğimiz. Bizim domuz gribi dediğimiz; H1N1. Domuz gribinde de bildiğimiz grip belirtileri var. Yani yüksek ateş, kas, boğaz ağrıları. Yani bilinen grip ile domuz gribinin farkı yoktur. Virüs aynıdır. Virüs kendini zaman zaman değiştiriyor. Ona göre de tipleri oluyor. Bazı tipler daha çok insanlarda hastalık yapıyor, bazı tipler daha çok hayvanlarda hastalık yapıyor."

"GRİPTEN DAHA AĞIR BİR HASTALIK DEĞİL"

Bilinen grip ile aynı belirtileri gösteren domuz gribinin insanlar arasında daha kolay yayıldığını belirten Doç.Dr. Engin, "Domuz gribinin tedavi ve korunması griple aynı. Ancak grip denilince insanların aklına basit, 'domuz gribi' denilince daha ağır bir hastalık gibi geliyor. Daha ağır değil. Ölüm görülüyor. Ama gripte de ölüm görülüyordu. Grip hastalığı aslında dünyada yılda 500 bin civarında ölüme sebep olur. Dolayısıyla domuz gribi de ölüme sebep olur ki ülkemizde de bunu gördük."

"GEBELERDE AĞIR SEYREDİYOR"

Hastalığın risk grupları hakkında bilgi veren Engin hamilelerin risk grubunda yer aldığını belirterek şunları söyledi: 

"Gebelerde ağır seyrediyor. Dolayısıyla gebeler risk grubunda. O yüzden çocuk yapmayı planlayan kişiler varsa bence gebe kalmadan önce grip dönemine denk geliyorsa aşılansınlar. Tabii gebelik döneminde de gerekliyse zarar ve yarar oranına bakılarak aşı yapılabilir. Bunun dışında 6 aydan küçük çocuklara aşı yapamıyoruz. Korumak için onlara bakım yapan kişilirin aşılanmasını öneriyoruz. Sağlık çalışanları risk grubudur. Yine altta yatan hastalığı olanlar risk grubudur. Mesala şeker hastalarında diğer kişelere göre daha ağır seyredebilir. Aynı şey solunum sistemiyle ilgili hastalığı olanlar için de geçerlidir." 

Doç.Dr. Engin, grip hastalığının en az domuz gribi kadar ciddiye alınması, risk grubunda bulananların ise aşı yaptırması gerektiğini söyledi. Doç.Dr. Engin ayrıca domuz gribinin çok ölümcül olduğu yönünde bir algı olduğunu belirterek gerekli önlemi alıp gereksiz tedirginlikten uzak durulması gerektiğini ifade etti.

DHA

Etiketler: domuz gribi
Okunma Sayısı: 1546
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı