"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dağdaki her mantar yenmez

17 Kasım 2014, Pazartesi 17:40
Antalya Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan, ormanlık alanda toplanan her mantarda zehirleme riskinin olduğunu söyledi.

Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş, konserve, çiğ ve pişirilerek yenmesi sonucunda ölümle sonuçlanan zehirlenmelerin olabileceğini belirten Canan, en fazla mantar zehirlenmesinin ülke ve Antalya bölgesinde ilkbahar ve sonbahar aylarında gözlendiğini kaydetti. Doğada 30'un üzerinde zehirli mantar türünün olduğunu, bazı mantarlarda zehrinin niteliğine göre değiştiğini belirten Canan, zehirli mantarın 2 saat içinde vücutta etkisini göstereceğini, zehirlendiğini fark eden kişinin acil bir şekilde bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini söyledi. 

Mantar zehirlenmesinin belirtilerinin sersemlik, uykuya meyil, tansiyon yüksekliği, etrafı bulanık görme, yüz ve boyun etrafında kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terleme olduğunu vurgulayan Canan, "Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten sonra zehrin durumuna göre 2 ile 6 saat arasında bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, şiddetli karın ağrısı, karaciğer ve böbrek bozuğu olarak kendini gösterir. Zamanında bir sağlık kuruluşuna yetiştirilmezse koma ve ölümle sonuçlanabilir.Hastanın mantar yemesi ile zehirlenme bulguları birlikte değerlendirilerek mantar zehirlenmesi olup olmadığına karar verilir. Yenen mantarın uzman kişilerce incelenmesi de zehirlenmenin teşhisinde yardımcı olmaktadır. Doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir." diye konuştu. 

Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi mümkün olmadığını belirten Canan, ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabileceği, bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin olabileceğinin altını çizdi. 

Halk arasında mantarla ilgili yanlış bilgilerin olduğuna dikkat çeken Canan, bunların yoğurtla yenen mantar zehirlemez, pişirilen mantarda zehir yok olur, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır,kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz, çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir, mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir; mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir, ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir, zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır ve salyangozlar zehirli mantarları yemezler sözleri olduğunu kaydetti.

Etiketler: mantar, zehirli, toplanma
Okunma Sayısı: 1588
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı