Psikoloji Danışmanı Adem Şat, çok fazla televizyon izleyen kişilerin, problem çözümünde daha başarısız olduğunu belirtti. Şat, “Aşırı televizyon izlenmesi, okuma alışkanlığını olumsuz etkiliyor.” dedi.
Televizyon zarar veriyor
Psikoloji Danışmanı Adem Şat, çok fazla televizyon izleyen kişilerin, problem çözümünde daha başarısız olduğunu belirtti. Şat, “Aşırı televizyon izlenmesi, okuma alışkanlığını olumsuz etkiliyor.” dedi. Kayseri’de ‘televizyon, sosyal medya ve okuma alışkanlığı’ konulu bir araştırma yapıldı. Çocuklara evlerinde kaç televizyon olduğu soruldu. Katılımcıların verdiği cevaplara göre televizyon olmayan ev yok. Evlerin, yüzde 24’ünde 1, yüzde 51’inde 2 ve yüzde 25’inde 3 televizyon bulunuyor. Az sayıda evde de 4 televizyon olduğu belirlendi. Türkiye genelinde yapılan okuma ve izleme oranları da evlerdeki televizyon sayılarıyla ilgili araştırmayı destekler nitelikte. Her gün mutlaka televizyon izleyenlerin oranı yüzde 94’le zirve yaptığı ülkemizde, dergi okuma oranı yüzde 4, kitap okuma oranı yüzde 4,5, gazete okuma oranı yüzde 22 ve radyo dinleme oranı ise yüzde 25.
ÇOK TELEVİZYON SEYREDENLER PSİKOLOJİK ANLAMDA MUTSUZ
Psikoloji Danışmanı Adem Şat, aşırı televizyon izlemenin, analitik düşünme, odaklanma (dikkat), okuma ve dil gelişimi konularında zararları olduğunu söyledi. Araştırma sonuçlarının televizyon izlemeyle okuma alışkanlığının doğrudan ilişkili olduğunu gösterdiğini belirten Şat, “Aşırı televizyon izlenmesi, kavrama becerisi için gerekli olan okuma alışkanlığını olumsuz etkiliyor. Televizyondaki görüntülerin her 3 saniye ve daha kısa sürede değişmesi ise özellikle öğrencilerde ders dinlerken dikkat kaybı yaşamalarına neden oluyor.” dedi. Çok fazla televizyon izleyen kişilerin, problem çözümünde daha başarısız olduğunu belirten Şat, bu kişilerin psikolojik anlamda da daha mutsuz olduğunu dile getirdi. Kayseri / cihan
SOSYAL MEDYA VE VİDEO OYUNLARI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR
Şat, sosyal medya ve video oyunlarının da aşırı kullanımının kişiler üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurguladı. Amerikalı Psikolog Larry Rosen’in yaptığı araştırma sonucunu paylaşan Şat, aşırı sosyal medya kullanımının, genel olarak psikolojik bozukluklar, asosyal davranışlar, aile içi iletişim noksanlığı ve alkol kullanma eğilimi gibi olumsuzluklar doğurduğunun tesbit edildiğini aktardı. Öğrenciler açısından ise okuldan kaçma eğilimi ve derslerde başarısız olmanın sebepleri arasında gösteriliyor.
ÖĞ-DER: Genç beyinler TV dizileriyle ifsad ediliyor Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Tanıtma Komisyonu Başkanı Erdal Bilir, Türkiye’de genç beyinlerinin televizyon dizileriyle ifsad edildiğini vurguladı. ÖĞ-DER’in Düzce’de düzenlediği olağan bölge toplantısında konuşan Komisyon Başkanı Erdal Bilir, televizyon dizilerinin verdiği zararlara değinirken, “Bugün Türkiye’de genç nesiller batıcı eğitim ve öğretim anlayışıyla nasıl ahlâk ve maneviyattan yoksun olarak yetiştiriliyorsa, aynı şekilde televizyon kanallarında yayınlanan ve sayıları 100’ü bulan dizilerle de ifsad ediliyor, kimliğinden ve kültüründen uzaklaştırılıyor.” dedi. Bilir, Türkiye’nin dünya ülkeleri arasında kişi başına günde ortalama 4 saat televizyon izleyen bir ülke olarak birinci sıraya oturduğunu kaydetti.