"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Acı yiyenler daha uzun yaşıyor

01 Eylül 2015, Salı 09:49
Çin’de yaşayan yaklaşık 500 bin kişi ile yapılan araştırmaya göre, her gün acılı yemekler yiyenler, yemeyenlere oranla daha uzun yaşıyorlar.

Araştırma ekibinin yedi yıl süren çalışmalar sonunda hazırladığı bilimsel araştırma "British Medical Journal" (BMJ) dergisinde yayınlandı. Yazıda, acı sevenlerin araştırma süresince daha az ölüm riski olduğunun belirlendiği yer aldı. Pekin Üniversitesi Kliniğini’den Jun Lv ve arkadaşları kalp kan dolaşımı hastalıkları, kanser ve solunum yolu hastalıklarına bağlı ölüm risklerinin, acı sevenlerde diğerlerine oranla yüzde 14 daha az görüldüğünü belirttiler.

‘Acı yiyenlerde enfeksiyon olmuyor’

Araştırmacılar acı biberin acı olmasını sağlayan kapsaisinin, krebs hücrelerinin oluşmasını engellediğini, kalp kan dolaşımını ve sindirim sistemini sağlıklı tuttuğunu bilimsel makalelerinde belirtiyorlar. Baharatın antibakteriyel özelliğine dikkati çeken bilim insanları, araştırmaya katılanlardan herhangi bir enfeksiyonla yaşamını yitirenlerin sayısının oldukça az olduğunu belirtirken, bunun acı yemekle sağlanıp sağlanmadığı konusunda henüz kesin bir şey söyleyemediklerini belirtiyorlar.

Araştırma 500 bin kişi ile yapıldı

“Acı” araştırması Çin’in değişik kentlerinde yaşayan 500 bin kişi arasında yapılmış. Bu kişiler sürekli olarak merkeze beslenme şekilleri konusunda bilgi aktarmış. Yedi yıl süren araştırmalar esnasında toplam 22 bin 224 kişi yaşamını yitirmiş. Araştırmaya katılanların yüzde 57’si yaklaşık olarak haftada bir acılı yerken, yüzde 31’i haftada altı-yedi gün acılı yemiş. Kalan yüzde 12 kişi ise haftada bir-iki veya üç-beş kez acılı yemekler yemiş. Değişik acı kırmızı biber çeşitleri, yemeklerde baharat olarak kullanılmış. Acılı yiyen erkek ve kadınlar arasında ölüm rizikosunun aynı oranda olduğu araştırmada saptanmış, fakat alkol kullananların diğerlerine oranla daha güçsüz olduları da araştırmada yer aldı.

Araştırma, Çin Doğal Bilim Vakfı, Çin Bilim Bakanlığı ve bazı İngiliz vakıflarının parasal katkılarıyla yapılmış.

DHA

Etiketler: acı, uzun ömür, acı biber
Okunma Sayısı: 1480
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı