06 Aralık 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

İstiklâl Marşı korunsun

TÜRKİYE Musikî Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Demir, ‘’Kamulaştırma işlemi yapıldığı takdirde İstiklâl Marşımızın tam anlamıyla korunması sağlanmış olacaktır’’ dedi. Demir, yaptığı yazılı açıklamada, Radikal Gazetesinde “İstiklâl Marşı’na Gecikmiş Kamulaştırma’’ başlıklı bir haberin yer aldığını hatırlattı.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa göre bir eserin koruma süresinin eser sahibinin ölümünden itibaren 70 yıl sürdüğünü belirten Demir, Mehmet Âkif Ersoy’un 1936’da vefat ettiğini, dolayısıyla telif hakları için koruma süresinin de dolduğunu ifade etti.

Besteci Osman Zeki Üngör 1958 yılında vefat ettiğinden koruma süresinin henüz sona ermediğini aktaran Demir, ancak varislerinin MESAM veya başka bir meslek birliğine üyeliğinin de söz konusu olmadığını kaydetti. Haberde sözü edilen GEMA’nın bir şirket değil, telif haklarını takip ve tahsil eden Alman Meslek Birliği olduğuna da işaret eden Demir, GEMA’nın MESAM’ın karşılıklı anlaşmalı bulunduğu bir meslek birliği olduğunu, yapılan anlaşma uyarınca Türkiye’de GEMA üyelerinin eserlerinin kullanılmasının takip ve tahsil yetkisinin MESAM’da olduğu, Almanya’da MESAM üyelerinin eserlerinin de GEMA tarafından takip edilip korunduğunu belirtti.

Demir, MESAM’ın basında çıkan haber üzerine konudan haberdar olduğunu ve yapılan inceleme sonucunda İstiklâl Marşı’nın GEMA kayıtlarında bir aranjör tarafından aranje edildiği ve bu aranjörlük için Sikorski Hans Musikverlag Gmbh-Co. isimli bir editör firma tarafından GEMA’ya kayıt yaptırıldığının tesbit edildiğini bildirdi.

Demir, açıklamasında şunları kaydetti: ‘’Kamulaştırma işlemi yapıldığı takdirde İstiklâl Marşımızın tam anlamıyla korunması sağlanmış olacaktır. Telif hakları konusunda yetkili Kültür ve Turizm Bakanlığı olmakla birlikte kamulaştırma konusunda yetki hükümettedir. Sonuç olarak Almanya’da yaşanmış olan bu hadise ile MESAM’ın gerek üyelik gerek eser bazında doğrudan veya dolaylı ilgisi bulunmamaktadır. Diğer yandan İstiklâl Marşımızın bu şekilde sahipsiz bırakılmış olması üzücüdür. Başta Kültür Bakanlığı ve hükümet olmak üzere Yetkilileri göreve dâvet ediyoruz.’’

06.12.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  BU MESLEKLER UNUTULUP GİDER

  Öğretmenin okul dergisi çıkarma yasağı mahkemeden döndü

  İstiklâl Marşı korunsun

  Siyer Yayınlarından Siyer Atlası

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.