İhracat 100 milyar doları aştı |
Kasim ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,28 artışla 9 milyar 452 milyon dolara yükseldi. Kasım ayı ihracat rakamları, Malatya’da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklandı. TİM Başkanı Büyükekşi yaptığı açıklamaya göre, Kasım ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,28 artışla 9 milyar 452 milyon dolara yükseldi. Ocak – Kasım dönemindeki ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,94 artışla 102 milyar 161 milyon dolara yükselirken, bu yılın ilk onbir ayında, geçen 2009 tüm yılın ihracatına ulaşılmış oldu. Son bir yıllık ihracatımız yüzde 12,43 artışla 112 milyar 216 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
OTOMOTİV LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ
Kasim ayında 1 milyar 308 milyon dolar ile en fazla ihracatı gerçekleştiren Otomotiv Endüstrisi liderliği sürdürürken, 1 milyar 184 milyon dolar ihracat ile Hazır Giyim onu takip etti. 1 milyar 169 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer alan Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörümüz ise istikrarlı seyrini sürdürdü. Tarım sektörlerimiz Kasım ayında 1 milyar 388 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 14,69 pay alırken, sanayi sektörlerimiz 7 milyar 803 milyon dolar ile yüzde 82,55 pay aldı. Kasım ayında en fazla ihracatı İstanbul gerçekleştirdi. İstanbul’un ihracatı Kasım ayında yüzde 4,5 artarak 4,2 milyar dolar oldu. En fazla ihracat yapan ikinci il, Bursa’nın ihracatı yüzde 1,5 artarak 846 milyon dolar oldu. Kocaeli’nin ihracatı yüzde 22 artarak 823 milyon dolara yükseldi.Ülke bazında bakğldığında ise Kasım ayında da en fazla ihracat, Almanya’ya gerçekleştirildi. Almanya’ya Kasım ayı ihracat, yüzde 14 artarak 1 milyar dolara çıktı. 2. sırada yer alan İngiltere’ye yüzde 2 artarak 632 milyon dolara yükselirken, 3. sırada yer alan Irak’a ihracat yüzde 18 artarak 527 milyon dolar oldu.
KRİZ NEDENİ KRİZDEN ÇIKIŞ YOLU OLARAK GÖRÜLÜYOR
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı açıklamada, yaşanan global krizin en önemli sebeplerinden birinin bol likidite olduğunu belirterek, “Şimdi krizden çıkış yolu olarak ABD’nin likiditeyi daha da arttırmayı seçtiğini görüyoruz. ABD Merkez Bankası olan FED’in bilânçosu kriz öncesinde 1 trilyon dolarına altındayken, bu rakam 2,5 trilyon dolara yükseldi. Krizi tetikleyen unsur, şimdi krizden çıkış reçetesi olarak görülmekte. Biz bu durumun tehlikeli olduğuna inanıyoruz. Çünkü likidite arttıkça sıcak paranın yüksek getirili piyasalara ilgisi artıyor. Bu durum Türkiye’ye yoğun bir sıcak para girişi olarak yansıyor” dedi. Büyükekşi, sıcak paranın Türkye için ne kadar tehlikeli olabileceğini geçmiş deneyimlerimlerden iyi bildiklerini kaydederek, şunları kaydetti: “Biz TİM olarak bu konuyu 7-8 aydır gündeme getiriyoruz. Endişelerimizi hükümete ve kamuoyuna aktarıyoruz. Sıcak paranın kurlar ve rekabet gücü üzerindeki etkilerine dikkat çekiyoruz. Sayın Başbakanımızın bizim bu endişelerimize kulak vermesini de memnuniyetle karşıladık.“
Ahmet Turan Söyler / MALATYA |
02.12.2010 |