Güncel |
Tabiatta mantar şöleni |
BazI çeşitleri ilkbaharda ancak büyük bir bölümü sonbaharda boy gösteren mantarlar, özellikle yağışların ardından toprağı yarıp gün yüzüne çıkarken, fotoğraf tutkunlarının da ilgi odağı oluyor. Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, Türkiye’nin mantar florası yönünden oldukça zengin olduğunu, yapılan araştırmalarda sadece Türkiye sınırlarında yaklaşık 2 bin 500 çeşidinin bulunduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Anadolu’da yüzyıllardır bilinen ve yoğun olarak tüketilen mantar çeşitlerinin bulunduğunu ancak en büyük tehlikenin ise zehirli ile zehirsiz mantarın birbirinden ayırt edilememesinden kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Düzenli, şunları söyledi: ‘’Bilimsel bir inceleme olmaksızın mantarın zehirli ya da zehirsizini ayırt etmek mümkün değil. Ölümcül derecede zehirli olan mantarlar beyazdır. Zehirli mantarların böceklenmeyeceği söylenir ancak bu da yanlış. Çünkü ‘Amanita Phalloides’ en çok ölüme neden olan mantar olmasına karşın sıklıkla böcek larvaları da barındırır’’ Prof. Dr. Düzenli, mantarın zehirli ya da zehirsiz oluşunu ayırt eden kriterlerin yanıltıcı olduğunu vurgulayarak, ‘’Doğal mantarlar yerine artık kültür mantarları da oldukça yoğun olarak üretiliyor. Bu mantarlarda hiçbir risk bulunmuyor. Tüketici bu mantarları tercih etmeli’’ dedi.
ÇUBUK TURŞUSU DÜNYAYA AÇILIYOR
Kendİne has lezzetiyle ‘’Çubuk Turşusu’’ adıyla ünlenen Ankara’nın Çubuk ilçesinde, turşu üretimi yapan imalathaneler, kooperatif çatısı altında güçbirliği yaparak dünyaya açılmayı hedefliyor. Çubuk’ta turşuculuk yaparak geçimlerini sağlayan üreticiler, Belediye Başkanı Lokman Özden’i makamında ziyaret etti. Üreticilerden İbrahim Kayhan, burada yaptığı konuşmada, Çubuk’ta bir sektör haline gelen turşuculuğun geçmişinin 1960’lı yıllara dayandığını belirterek, bugün ilçede çok sayıda turşu imalathanesi bulunduğunu söyledi. Belediye Başkanı Lokman Özden ise, Çubuk’ta önemli bir sektör haline gelen turşuculuğun, böyle bir oluşuma ihtiyacı olduğunu belirterek, ‘’Biz belediye olarak ilçemizde yatırım yapmak isteyen herkese destek ve öncü oluruz. Turşu üreticilerimizin bir araya gelerek kooperatif kurmalarını ve üretim kapasitelerini arttırmalarını da destekliyoruz’’ diye konuştu. |
29.11.2010 |