29 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Tabiatta mantar şöleni

BazI çeşitleri ilkbaharda ancak büyük bir bölümü sonbaharda boy gösteren mantarlar, özellikle yağışların ardından toprağı yarıp gün yüzüne çıkarken, fotoğraf tutkunlarının da ilgi odağı oluyor.

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, Türkiye’nin mantar florası yönünden oldukça zengin olduğunu, yapılan araştırmalarda sadece Türkiye sınırlarında yaklaşık 2 bin 500 çeşidinin bulunduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Anadolu’da yüzyıllardır bilinen ve yoğun olarak tüketilen mantar çeşitlerinin bulunduğunu ancak en büyük tehlikenin ise zehirli ile zehirsiz mantarın birbirinden ayırt edilememesinden kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Düzenli, şunları söyledi: ‘’Bilimsel bir inceleme olmaksızın mantarın zehirli ya da zehirsizini ayırt etmek mümkün değil. Ölümcül derecede zehirli olan mantarlar beyazdır. Zehirli mantarların böceklenmeyeceği söylenir ancak bu da yanlış. Çünkü ‘Amanita Phalloides’ en çok ölüme neden olan mantar olmasına karşın sıklıkla böcek larvaları da barındırır’’ Prof. Dr. Düzenli, mantarın zehirli ya da zehirsiz oluşunu ayırt eden kriterlerin yanıltıcı olduğunu vurgulayarak, ‘’Doğal mantarlar yerine artık kültür mantarları da oldukça yoğun olarak üretiliyor. Bu mantarlarda hiçbir risk bulunmuyor. Tüketici bu mantarları tercih etmeli’’ dedi.

ÇUBUK TURŞUSU DÜNYAYA AÇILIYOR

Kendİne has lezzetiyle ‘’Çubuk Turşusu’’ adıyla ünlenen Ankara’nın Çubuk ilçesinde, turşu üretimi yapan imalathaneler, kooperatif çatısı altında güçbirliği yaparak dünyaya açılmayı hedefliyor. Çubuk’ta turşuculuk yaparak geçimlerini sağlayan üreticiler, Belediye Başkanı Lokman Özden’i makamında ziyaret etti. Üreticilerden İbrahim Kayhan, burada yaptığı konuşmada, Çubuk’ta bir sektör haline gelen turşuculuğun geçmişinin 1960’lı yıllara dayandığını belirterek, bugün ilçede çok sayıda turşu imalathanesi bulunduğunu söyledi. Belediye Başkanı Lokman Özden ise, Çubuk’ta önemli bir sektör haline gelen turşuculuğun, böyle bir oluşuma ihtiyacı olduğunu belirterek, ‘’Biz belediye olarak ilçemizde yatırım yapmak isteyen herkese destek ve öncü oluruz. Turşu üreticilerimizin bir araya gelerek kooperatif kurmalarını ve üretim kapasitelerini arttırmalarını da destekliyoruz’’ diye konuştu.

29.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ailenin geleceği, insanlığın geleceği

  KPSS'ye giren adaylar,alınan tedbirlere şaştı

  “Performans Sistemi” üniversitelerde de başlıyor

  Son şahitlerden Mustafa Kırıkçı duâ bekliyor

  İş kurmaya bürokrasi engeli

  Kredi borçluları ikiye katlandı

  Belediyelerin borçları yeniden yapılandırılacak

  Sosyal devlet dinamitlendi

  Kanser hastasının bulunduğu sokaktan “baz istasyonu”mahkeme kararıyla kaldırıldı

  HAS Parti, ilk kongresini yaptı

  Şener, hazine yardımı için AİHM’e başvurdu

  İnsan Hakları Komisyonu Heyeti İsviçre’ye gidecek

  HSYK kanunu Meclise geliyor

  Kışa “sıcak” karşılama

  Ergene Nehri taştı

  e-imza bugün resmen başlıyor

  Danaya DNA testi

  Tabiatta mantar şöleni

  Etiyopya’da 865 hisse kurban kesildi

  86 yıldır gelinlerin kınasını yıkayan su

  Yasakları yasaklayın

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.