29 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

HSYK kanunu Meclise geliyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe maratonunu tamamlayan Mecliste, önümüzdeki hafta HSYK Kanunu Tasarısının görüşülmesi bekleniyor.

HSYK Tasarısı Meclis’te TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe maratonunu tamamlayan Meclis, bu hafta da çalışmalarına yoğun bir şekilde devam edecek. TBMM Genel Kurulunda, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) kuruluşu, teşkilâtı, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarının yeniden düzenlenmesini öngören HSYK Kanunu Tasarısı’nın görüşülmesi bekleniyor. Tasarı, önceki HSYK’nın meslekten çıkardığı hakim ve savcılara mesleğe dönüş yolunu açıyor. Önceki HSYK tarafından haklarında meslekten çıkarma cezası verilen hakim ve savcıların, bu cezanın kaldırılması için idarî dâvâ açmadan önce tasarının yasalaştığı tarihten itibaren 60 gün içinde Kurula başvurması gerekecek. Hakimlik ve savcılık mesleğine kabulde aranan niteliklerin kaybedilmemiş olması şartıyla ilgilinin bu mesleklere tekrar atanmasına karar verilecek. Başvurunun reddedilmesi durumunda Danıştay’a dava açılabilecek. Tasarıya göre, HSYK üyeliği seçimleri 4 yılda bir yapılacak. Seçimler, YSK’nın yönetim ve denetiminde gerçekleştirilecek. Yargıtay, Danıştay ve Türkiye Adalet Akademisi’nde yapılacak seçimlerde, her hakim ve savcı, seçilecek asıl ve yedek üye toplamı kadar aday için oy kullanabilecek.HSYK Birinci Dairesi; Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Yargıtay’dan seçilen 1, adlî yargı hakim ve savcıları arasından seçilen 3, idarî yargı hakim ve savcıları arasından seçilen 1 ve Cumhurbaşkanınca seçilen 1 asıl üyeden oluşacak. İkinci Daire, Yargıtay ve Danıştay’dan seçilen 1’er, adli yargı hakim ve savcıları arasından seçilen 2, idarî yargı hakim ve savcıları arasından seçilen 1 ve Cumhurbaşkanınca seçilen 2 asıl üyeden meydana gelecek. Üçüncü Daire, Yargıtay ve Danıştay’dan seçilen 1’er, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunca seçilen 1, adli yargı hakim ve savcıları arasından seçilen 2, idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilen 1 ve Cumhurbaşkanınca seçilen 1 üyeden kurulacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı daire başkanı seçilemeyecek.

HSYK üyeliği seçimleri 4 yılda bir olmak üzere, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki 65 gün içinde yapılacak. HSYK üyeliklerinin ölüm, emeklilik, istifa gibi sebeplerle boşalması halinde, Cumhurbaşkanı tarafından seçilen üyelikler için boşalmayı takip eden 60 gün içinde kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üyelerin seçimi yapılacak. Diğer üyeliklerin boşalması halinde, asıl üyenin yedeği tarafından kalan süre tamamlanacak. HSYK üyeliği için aday olanlar, kendilerini tanıtan ve mesleki konularda düşüncelerini açıklayan mektup, elektronik posta, kısa mesaj gönderebilecek, kapalı yer toplantısı yapabilecek.

YASAKLARI YASAKLAYIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Üniversitelerimiz artık Türkiye’nin kronik sorunlarına yoğunlaşsın. Yasakları yasaklasınlar. Statüko bekçiliği yapmasınlar” dedi. Başbakan Erdoğan, demokratik açılım süreci kapsamında bazı üniversite rektörleriyle bir araya geldi. Toplantı, saat 13.30’da başladı. Erdoğan, konuşmasında, üniversite öğrencilerin yaptıkları protestolarla ilgili suç duyurusu yapmadıklarını söyledi. Üniversitelere gelenlere karşı yapılan eylemlere tepki gösteren Erdoğan, şöyle konuştu: “Kim olursa olsun o insanlara yumurtayla saldırmak, ayakkabıyla saldırmak bulunmak, herhalde bu da demokratik özgürlüklerin içinde yer almasa gerekir diye düşünüyorum. Çünkü düşünceyi, düşüncenizle eleştirebilirseniz, takdire şayan olursanız ama diğerleri aslında bir aczin ifadesidir. Buna hiç kimse demokratik ortam süsü veremez. Hiç kimse demokratik, özgürlük ortamından istifa ederek, bu hakkı başkalarını susturmak, başkalarına şiddet uygulamak için kullanamaz. Özgürlük ortamı, eleştiriye açık olmaktır. Hakaretlerle bu süreci devam ettirmek de yanlıştır. Üniversitesi için yatırım yapan devlet yöneticilerine karşı öğrencileri kışkırtmak, eyleme sevk etmek özgürlükten yana olmak değildir.” Erdoğan, iktidarları döneminde üniversitelerin siyasileşmediğini belirterek, kutuplaşan üniversitelerin bilim, hizmet üretemeyeceğini söyledi. Üniversitelerin toplumdan, şehirden, ülkenin ve milletin gerçeklerinden uzak olmaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Biz istiyoruz ki artık üniversitelerimiz Türkiye’nin kronik sorunlarına yoğunlaşsınlar. Üniversitelerimiz şekil sorunlarını aşsınlar. Yasakları yasaklasınlar. Statüko bekçiliği gibi bir hatanın içinde asla bulunmasınlar” dedi. Başbakan Erdoğan, bazı rektörlerle de ‘’Dolmabahçe Buluşmaları’’ kapsamında gelecek hafta görüşecek. Bu arada, Başbakanlık Ofisi girişi önünde toplanan Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup, Başbakan Erdoğan’ın gelişi sırasında pankart açarak YÖK aleyhine sloganlar attı. Gruptakiler, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

29.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ailenin geleceği, insanlığın geleceği

  KPSS'ye giren adaylar,alınan tedbirlere şaştı

  “Performans Sistemi” üniversitelerde de başlıyor

  Son şahitlerden Mustafa Kırıkçı duâ bekliyor

  İş kurmaya bürokrasi engeli

  Kredi borçluları ikiye katlandı

  Belediyelerin borçları yeniden yapılandırılacak

  Sosyal devlet dinamitlendi

  Kanser hastasının bulunduğu sokaktan “baz istasyonu”mahkeme kararıyla kaldırıldı

  HAS Parti, ilk kongresini yaptı

  Şener, hazine yardımı için AİHM’e başvurdu

  İnsan Hakları Komisyonu Heyeti İsviçre’ye gidecek

  HSYK kanunu Meclise geliyor

  Kışa “sıcak” karşılama

  Ergene Nehri taştı

  e-imza bugün resmen başlıyor

  Danaya DNA testi

  Tabiatta mantar şöleni

  Etiyopya’da 865 hisse kurban kesildi

  86 yıldır gelinlerin kınasını yıkayan su

  Yasakları yasaklayın

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.