Güncel |
Afgan mutfağı özünü koruyor |
ÖZÜNÜ koruyan ve hemen hemen hiçbir yabancı yemek kültüründen etkilenmeyen nadir mutfaklardan biri olduğu belirtilen Afgan mutfağının genelde ete, ekmeğe ve pirince dayanıyor. Lezzetli yemekleriyle damaklara hitap eden Afgan mutfağının en önemli lezzetleri arasında ‘’Afgan pilavı’’ yer alıyor. Afgan pilavının et, tavuk eti, sebze ile yapılan çok sayıda değişik pişirme şekli olduğu kaydediliyor. Meyni (kıl) adı verilen özel pirinçten yapılan pilavın çok önemli olduğu ve özel günlerde de değişik pilavların pişirildiği Afgan mutfağında, pirincin pilav olması için renginin kırmızı veya kahverengi ya da yeşil gibi birlikte piştiği besin maddesinin rengini alması gerektiği ifade ediliyor. Ekmeğin yerinin çok önemli olduğu, etin ise hemen hemen bütün ana yemeklerde kullanıldığı Afganistan mutfağının bölgesel farklılıklar göstermediği, yalnızca Kuzey Afganistan’da yaşayan Türkmen ve Özbeklerin pişirme yöntemlerinde biraz farklılık olduğu belirtildi.
SOFRANIN OLMAZSA OLMAZLARI
OLMAZSA olmazları et, ekmek ve pirinç olduğu, baharat ve taze otların da bol kullanıldığı Afgan mutfağında yoğurt, yemeklerin yanında çokça tüketiliyor. Yemek kültüründe tatlılara da çok önem veren ve çok tatlı tüketen Afganlar, tatlılarını genellikle kızartarak ve üstüne koyu şurup dökerek veya şeker serperek tüketiyor. Afgan mantısının da önemli lezzetlerden biri olduğu Afganistan mutfak kültüründe, diğerlerinden farklı olarak mantının içine kuşbaşı et konuluyor ve buharda pişiriliyor. Tatlıların da önemli bir yer tuttuğu belirtilen Afgan mutfağında, Afgan ekmeği, sebzeli et yemeği, ıspanakla yapılan zümrüt pilavı gibi çok sayıda lezzetli yemekler bulunuyor.
AFGAN PİLAVININ YAPILIŞI
AFGAN mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan Afgan Pilavı’nın yapılışı ise şöyle: ‘’Kazanda soğan ve yağ birlikte kavrulduktan sonra içine et atılır. Et, soğan ve yağ ile birlikte iyice pişirilir. Sonra havuç ve domates eklenir. Bu malzemeler su eklenerek bir süre daha kaynatılır. Kaynatma işlemi bittikten sonra bu malzemelerin üzerine, yaklaşık olarak 1 saat suda bekletilen pirinç konur. Pirinç atıldıktan sonra kazanın üzerine tekrar su eklenir. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirilen yemek, bir süre bekletildikten sonra servise hazır hale gelir.’’ |
25.11.2010 |