Güncel |
YAŞzedeleri YAŞ’a teslim etmeyin |
Hükümet, YAŞ kararıyla ordudan ihraç edilen askerlerin sorununa “çözüm” olarak mağdurların YAŞ’a başvurmalarını ve bu başvuruları kabul edilmezse Askerî Yüksek İdare Mahkemesine (AYİM) dâvâ açmalarını öngören bir modeli gündeme getirirken, mağdur askerler, kaderlerinin YAŞ üyesi 15 orgenerale bırakıldığı bu modele tepki gösterdiler. “YAŞ KENDİSİNİ HATASIZ GÖRÜYOR, AYİM TARAFLI” Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) kurucularından Tabip Albay Ahmet Alper, Radikal'e yaptığı açıklamada, bu yolla mağduriyetlerini giderilemeyeceğini belirterek, “Bu düzenleme mağdurları, YAŞ’ı oluşturan 15 generale kurban etmek anlamına gelir. Çünkü bu, kendisini yanılmaz gören bir makam. AYİM de taraflı bir mahkeme” dedi.
“YAŞ’A BAŞVURU İHRAÇ SÜRECİNİ TEKRARLAMAK”
12 Eylülzede askerlerin sözcülerinden, eski Eylül Emeklileri Derneği (EYLÜL-DER) Başkanı re’sen emekli üsteğmen Rahmi Yıldırım da mahkeme kararı olmadan atılan askerlere YAŞ’a başvuru hakkı tanınmasının derin acılara yol açmış ihraç sürecini tekrarlamaktan başka bir sonuç getirmeyeceğini belirterek, yaraların sarılması için yasa çıkarmanın şart olmadığını, yetkili idari makam olarak İçişleri ve Milli Savunma bakanlıklarının bu kararları kaldırabileceklerini belirtti.
“ERDOĞAN VERDİĞİ SÖZÜN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMELİ”
YIldIrIm, 12 Eylül döneminde üçlü kararnameyle atılan askerlerin Başbakan Erdoğan’a mektup yazdıklarını, bakanlıklara bu yönde dilekçeler verdiklerini kaydederek, “Sayın Erdoğan samimiyse, yasa çıkarma zahmetine katlanmadan, referandumda verdiği sözün gereğini yerine getirmeli, mahkemesiz ihraç kararlarını kaldırmalıdır” dedi.
YAŞ’zedeler YAŞ’a teslim
Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, 12 Eylül ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) mağduru subayların ihraç kararlarının kaldırılması ve özlük haklarının verilmesi için yaptıkları başvurular dün sona erdi. Hükümet, darbe mağduru askerlerin sorununa çözüm için mağdur askerlerin YAŞ’a başvurması, başvuruları kabul edilmezse de Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne (AYİM) dava açmasını içeren bir model önerdi. Mağdur askerler, kaderlerinin YAŞ üyesi 15 orgenerale bırakıldığı bu modele tepki gösterdi.
UMUTLARI GÖLGELEYEN MODEL 12 Eylül 2010 referandumunda kabul edilen anayasa değişikliğinin ardından 12 Eylül darbesi ve YAŞ kararlarıyla re’sen emekli edilen askerlerin göreve iade talebiyle yaptıkları başvurular, Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin 60’ncı günü olan dün sona erdi. Radikal’in haberine göre, hükümetin, darbe ve YAŞ mağduru askerler için HSYK modeli getireceği belirtiliyor. Bu model, mahkeme kararı olmadan ordudan atılan askerlerin YAŞ’a başvurması, başvurusu kabul edilmeyenlerin de AYİM’e dava açmasını öngörüyor. Ancak bu model, mağdurların Anayasa değişikliği ile birlikte yaşadıkları sevinç ve umutları gölgeledi.
‘MAĞDURLAR 15 GENERALE KURBAN EDİLİYOR’
28 Şubat döneminde YAŞ kararlarıyla ilişiği kesilen askerleri çatısı altında toplayan Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) kurucularından Tabip Albay Ahmet Alper, düzenlemenin kendi mağduriyetlerini gidermeyeceğini belirterek, “Bu düzenleme mağdurları, YAŞ’ı oluşturan 15 generale kurban etmek anlamına gelir. Çünkü bu kendisini yanılmaz gören bir makam. YAŞ’tan, beklediğimiz sonucu alamayacağız” dedi. AYİM’in de “taraflı bir mahkeme” olduğunu kaydeden Alper, “Tek yol uyum yasası. Hakkında yargı kararı bulunmayanların özlük hakları iade edilmeli, yargı kararı bulunanların ise itiraz etmesini sağlayacak yasal düzenleme yapılmalı” dedi. |
23.11.2010 |