Güncel |
KURBAN ATIKLARI ÇEVREYE ATILMASIN |
TÜRK Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Dr. Mehmet Alkan, kurbanlık hayvanların nakli, kesimi ya da kesim sonrasında ortaya çıkan atıkların çevreye atılmaması gerektiğini belirterek, ‘’Etler iyi muhafaza edilmediğinde hayvan ve insan hastalıklarında artış oluyor’’ dedi. Alkan, yaptığı açıklamada, kurban kesiminin dinî bir vecibe olduğu kadar ekonomik, sosyal ve sağlık boyutunun da bulunduğunu kaydetti. Türkiye’de yıllık hayvan tüketiminin 5’te 1’inin Kurban Bayramı’nda kesildiğine işaret eden Alkan, bayramda 2 milyonu küçükbaş, 600 bini büyükbaş olmak üzere toplam 2 milyon 600 bin hayvanın kesildiğini ifade etti. Alkan, kurbanın insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından önem arz ettiğini de belirterek, hayvanların, veteriner kontrolündeki belediyenin satış yerlerinden alınmasını önerdi. Kurbanlıklarda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerinden sağlık raporu ve küpelerinin bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Alkan, ‘’Çok genç, zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış ve hastalık belirtisi gösteren hayvanları almayın’’ dedi. Alkan, hayvan kesiminde mutlaka ruhsatlı ya da belediyenin tahsis ettiği yerlerin kullanılması gerektiğini vurgulayarak, veteriner kontrolünde kesimin yapılması gerektiğini söyledi. |
03.11.2010 |