Güncel |
Gıda güvenliği ihmale gelmez |
TÜRKİYE'DE bulunan üniversitelerde kurulu 24 gıda mühendisliği bölümünden 37 akademisyen ve Gıda Mühendisleri Odası’nın katılımıyla düzenlenen ‘’Gıda Mühendisliği Koordinasyon Kurulu Toplantısı’’nın ikincisi yapıldı. İlki Haziran ayında düzenlenen toplantısının ikincisi İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 24 bölümden 37 akademisyen (bölüm başkanı, başkan yardımcısı ve öğretim üyeleri) ve Gıda Mühendisleri Odası’nın katılımıyla yapılan toplantıda sektörün sorunları ve çözüm yolları masaya yatırıldı. Toplantıdan sonra Gıda Mühendisliği Koordinasyon Kurulu’nca yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi: "Gıda sektörü ülkemizde, insan sağlığı ve sektörel açıdan son derece önemli bir paya sahiptir. Diğer yandan, gıda sektörünün ülkelerin bağımsızlığı açısından stratejik öneme sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Güvenli, iyi kaliteli ve ekonomik gıda maddelerinin tüketici ile buluşmasını sağlamak ertelenemeyecek bir görevdir. Ülkemizde mevcut gıda mühendisliği bölümü sayı ve kontenjanları, ülke gereksinimlerinin üzerinde olduğu halde yeni gıda mühendisliği bölümleri açılmakta, mevcut kontenjanları arttırılmakta ve çok sayıda ikinci eğitim programı açılmaktadır. Ülke gerçekleri ile uyuşmayan, eğitimin kalitesini olumsuz etkileyen ve işsiz mühendisler oluşturmaya zemin hazırlayan bu uygulamaya bir an önce son verilmelidir. Günümüz gereksinimlerine ve gelecekteki ihtiyaçlara cevap verebilen bir mühendislik eğitimini güvence altına almak üzere bölümler yeterli alt yapı ve güce ulaştırılmalıdır.’’ Hemen her gün gıda güvenliğiyle ilgili bir sorunun gündemde yer aldığına vurgu yapılan açıklama, şöyle devam etti: "Gıdalarımızın güvenliğini sağlamak için atılacak her adım, hepimizin sağlığını korumaya yönelik olacaktır. Gıda güvenliğine ayrılmayan kaynaklar, sağlık giderlerine ayrılmak zorundadır. Bulunulan koşullarda gıda denetimleri gereği gibi yapılamamaktadır. Önemli eksiklikler ve sorunlar vardır. Gıda denetimlerinin kamu eliyle yapılması bir zorunluluktur. Etkin gıda denetimlerinin yapılabilmesi için gıda güvenliğinin sağlanmasından sorumlu olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığına yeterli sayıda gıda mühendisi istihdamı sağlanmalıdır. Yasalarımıza göre gıda güvenliğini sağlamaktan işletmeler sorumludur. Bu sorumluluğun yerine getirilmesi, ancak gıda işletmelerinde gıda mühendisleri gibi konusunda eğitimli kişilerin istihdamının sağlanması ile mümkündür.’’ |
25.10.2010 |