Güncel |
Hukukçular: İller İdaresi Kanunu değişmeli |
nBugün gazetesinde yer alan haberde, Genelkurmay ve İçişleri Bakanlığının karşılıklı olarak imzalarıyla iptal ettikleri Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokü (EMASYA) 6. Kolordu’da canlandırılmak istendi. Girişim sonrası İller İdaresi Kanununa eleştiri getiren hukukçular, “EMASYA iptal edilse de İller İdaresi Kanunu değişmezse benzer girişimler” sürer yorumu yapıldı. GÜLEÇYÜZ 9 AY ÖNCE DİKKAT ÇEKMİŞTİ
GENEL Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz, 6 Şubat 2010 tarihli “Derin tuzaklar” başlıklı yazısında EMASYA protokolünün kaldırılmasına rağmen İl İdaresi Kanunu 11/D maddesinin hâlâ yürürlükte olduğuna dikkat çekmişti. Güleçyüz, yazısında şunları kaydetmişti: “Peki, şimdi ne olacak? EMASYA kalktı, ama dayanağını oluşturan İl İdaresi Kanunu 11/D maddesi hâlâ yürürlükte. Ve EMASYA sonrasında bu maddenin etkinleştirileceği ifade ediliyor. Oysa bu maddenin Refahyol hükümetince değiştirilen ve hâlâ o şekliyle devam etmekte olan halinde yine gayet sıkıntılı düzenlemeler mevcut. ‘Askerî kuvvetin müstakilen görevlendirilmesi durumunda; verilen görev askerî kuvvet tarafından kendi komutanının sorumluluğu altında ve onun emir ve talimatlarına göre TSK İç Hizmet Kanununda belirtilen yetkiler ile kolluk kuvvetlerinin genel güvenliği sağlamada sahip olduğu yetkiler kullanılarak yerine getirilir’ gibi. Yine aynı fıkrada yer alan ve EMASYA protokolünü netice veren cümle de aynen duruyor. 4.9.96’da Resmî Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdikten sonra iptali için CHP’lilerin yaptığı başvuru AYM tarafından küçük rötuşlarla reddedilen bu fıkra bu haliyle uygulamada kalmaya devam ettiği müddetçe işin içinden çıkılamaz. Ve EMASYA’yı kaldırıp bu maddeyi etkinleştirmek, sıkıntının artarak devamını netice verir. Dolayısıyla, 11/D’nin de mutlaka ıslâhı şart.”
İller İdaresi Kanunu değişmeli
GENELKURMAY ve İçişleri Bakanlığının karşılıklı imzalarıyla iptal edilmesine karşılık Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolünün (EMASYA) 6. Kolorduda canlandırılmak istenmesi tepki çekti. Skandal girişimde İller İdaresi Kanununa dikkat çeken hukukçular, “EMASYA iptal edilse de İller İdaresi Kanunu değişmezse benzer girişimler” olur yorumunda bulundu.
BÜTÜN BİRLİKLERDE OLABİLİR Bugüne konuşan Emekli Askerî Hâkim Faik Tarımcıoğlu, EMASYAnın 28 Şubat post modern darbesi zamanında gerekli şartları oluşturmak için yapılmış bir protokol olduğunu belirterek, “Böyle bir protokol olmasaydı dahi İller İdaresi Kanunu ve İç Hizmet Kanununun 35. maddesi ‘Bana bu yetkiyi vermiştir’ şeklinde değerlendirmeler yapılarak gerekli şartlar oluşturtacaktı” dedi. Demokratik mantalitenin gelişmediği bir ortamda gayriresmî arayışların olacağını belirten Tarımcıoğlu, “Bu tarz protokoller sadece yazılı şekillerde ve 1 adet olmadığından da EMASYA kaldırıldığında fazla gürültü olmamıştı. Kendi algılamalarına göre birilerinin kendi EMASYA’ları olabilir. Bunun sadece 6. Kolorduda olduğunu sanmam tüm birliklerde de olabilir” diye konuştu.
“BİZ YAPARIZ BİZ EDERİZ ANLAYIŞI HÂLÂ DEVAM EDİYOR” Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır da EMASYA’nın kaldırıldığını ancak İl Özel İdaresi Kanunu’nda EMASYA protokolüne yakın hükümlerin olduğunu söyledi. Çalışır, “Faaliyetler bu çerçevede yapılmış olabilir. Yasama organının bu tür olaylara mahal vermeyecek şekilde düzenleme yapması gerekir. Kamu görevlilerinin de bu düzenlemelere göre uyması gerekecek bir anlayışa sahip olması gerekiyor. Uymayanların da mutlak suretle cezalandırılmalı. Çünkü biz yaparız biz ederiz anlayışı hâlâ devam ediyor” diye konuştu.
BAŞBUĞ AÇIKLAMIŞTI Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek ise protokolün kaldırılmasının gündemde olduğu dönemlerde dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un “Yetkileri İl Özel İdaresi Kanunundan alıyoruz” açıklaması yaptığını hatırlattı. Gerektiğinde İl Özel İdaresi Kanunundaki bazı düzenlemelerin askeri makamlarca faydalanma imkanı olduğunu anlatan Petek, “EMASYA kaldırılırken İl İdaresi Kanunundaki bazı hükümler de düzenlenmeliydi” diye konuştu.
“DÜZENLEME YAPILMALIYDI” Kendi alanında basan sağlayamayan TSKnın sivil alanda basan arama gayretlerinin kabul edilemez olduğunu belirten Hukukçular Demeği Başkanı Cahit Özkan ise şunlan kaydetti: “Maalesef yapay gerekçelerle EMASYA yeniden gündeme getirilmek isteniyor. Emniyetin gayet başarılı olduğu ve çok daha iyi neticeler aldığı alanlarda askere ihtiyaç yok. Bu durumda EMASYA protokolünün yeniden uygulanması sebebi olmayan bir girişim olur. Türkiye EMASYA’nın çilesini çok çekti. Daha fazla çekmek istemiyor.” |
24.10.2010 |