Güncel |
Tek başına ‘türban’ı görüşmeyiz |
Başörtüsü yasağının kaldırılması için bir komisyon kurulması talebiyle AKP’li grup başkanvekilleri tarafından ziyaret edilen CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, talebe olumsuz cevap verdi. Anadol, bu meselenin, “dokunulmazlıkların sınırlandırılması, YÖK’ün kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi”ni içeren bir paket olarak ele alınmasını istediklerini belirterek, “Tek başına türbanı görüşmeyiz. Bu sebeple bu komisyona üye vermeyeceğiz” dedi. CHP: Tek başına başörtüsünü görüşmeyiz AKP Grup Başkanvekilleri, başörtüsü konusunu görüşmek üzere sırasıyla CHP, MHP ve BDP gruplarını ziyaret etti. CHP Grup Başkanvekili Anadol, AKP’nin kurulmasını teklif ettiği komisyona üye vermeyeceklerini belirterek, YÖK, dokunulmazlık ve seçim barajının düşürülmesinin de bulunduğu paket istedi. AKP Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Ayşenur Bahçekapılı, Suat Kılıç, Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş, ilk olarak CHP’yi ziyaret etti. CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi ile görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. AKP Grup Başkanvekilleri, CHP’nin ardından MHP Grubuna geçti. MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır ile görüşme saat 11.45’de başladı. Buradaki görüşme de yaklaşık 45 dakika sürdü. Heyet daha sonra BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız’ın yanı sıra Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile de görüştü.
AKP: ÇÖZÜM İÇİN TEKLİFİMİZİ İLETTİK AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, her 3 siyasi partinin grup başkanvekillerine; ‘’üniversitede yaşanan başörtüsü sorununun çözümü için ön şartsız, kabulsüz, önyargısız ortak bir çalışma grubunun kurulması, bu çalışma grubuna her siyasî partinin eşit sayıda üye vermesi, verilecek üye sayısına grupların karar vermesi ve bu çalışma grubunun ortaya koyacağı somut çözüm önerisi üzerinde varılacak mutabakatla konunun TBMM’de kalıcı bir çözüme kavuşturulması’’ konusundaki tekliflerini ilettiklerini söyledi.
CHP: KOMİSYONA ÜYE VERMEYECEĞİZ CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi ile AKP Grup Başkanvekilleriyle 45 dakika süren görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. AKP Grup Başkanvekillerinin, parti temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurularak, başörtüsü sorununun, parlamentoda çözülmesi yönünde tekliflerini ilettiğini belirten Anadol, bu komisyona üye vermeyeceklerini kaydetti. Anadol, AKP’nin bu konuda samimî olmadığını, yıllardır şikâyet ettiği YÖK eline eçtikten sonra bu şikâyetlerini unuttuğunu ifade etti. Başörtüsü’nün, üniversitelerde öğretim özgürlüğü kapsamında çözümlenmesinin teklif edilebileceğini, tartışılabileceğini, CHP’nin olumsuz bir tavrının olmadığını savunan Anadol, ‘’Ama tek başına değil. YÖK, dokunulmazlık ve seçim barajının düşürülmesiyle ilgili bir paketin içerisinde, parlamentoda grubu bulunan partilerle görüşülebilir, çözülebilir’’ dedi. Anadol, Türkiye’yi karartma operasyonuna ortak olamayacaklarını, izin veremeyeceklerini ifade etti. Sorunun çözümü konusunda CHP’nin teklifinin sorulması üzerine Anadol, bunu iktidara gelince çözeceklerini söyledi. Anadol, “Türban sorununun, üniversitelerde öğretim özgürlüğü kapsamında çözümlenmesine karşı değiliz ama ilköğretime, ortaöğretime, kamusal alana girmesine karşıyız. Anlaşmamız mümkün olmadı. Komisyona üye vermediğimiz gibi, bu gizli gündemi bir daha saptadık. Bu konunun, Türkiye’yi karartma operasyonunun bir parçası olarak Ak Parti tarafından ele alındığını tesbit ettik." diye konuştu.
MHP: GÖRÜŞMELERE GÖRE YENİ DEĞERLENDİRME YAPACAĞIZ MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AKP Grup Başkanvekillerinin ziyaretinin ardından, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, AKP Grup Başkanvekillerinin, CHP grubu ile olan görüşmelerini aktardığını ve MHP’nin bundan sonraki süreçle ilgili tavrını sorduğunu ifade etti. CHP’nin bazı şartlar ileri sürdüğü ve söz konusu komisyona katılmayacağının anlaşıldığını belirten Şandır, “AK Parti’nin de bu şartları kabul etmediği görünüyor’’ dedi. Bu yeni gelişmeyi MHP olarak değerlendireceklerini ifade eden Şandır, şöyle devam etti: ‘’AK Parti’nin diğer partilerle de yaptığı görüşmeler sonucundaki açıklamasına bakarak bir değerlendirme yapacağız. Başın örtülmesi sorununun bir toplumsal sorun olmaktan çıkarılması ve bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Adına ister ‘başörtüsü’ ister ‘türban’ densin. Hiç bir bahaneye sığınmadan, kamuoyu hizmetlerinin sunulmasında eşitlik ilkesine sadık kalarak, üniversitelerde başörtüsü sorunun giderilmesine biz varız ve buradayız. Mecliste bir mutabakatla bu konuda anayasa değişikliği yapılmasının doğru olacağı kanısındayız.” |
21.10.2010 |