20 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Sanayide endişeli büyüme

Ege Bölgesi’nde sanayinin en önemli üç kenti konumundaki İzmir, Denizli ve Manisa’daki organize sanayi bölgelerinde elektrik tüketimi ve istihdam gibi verilerde kriz sonrası toparlanma sürecinin devam ettiğini gösteriyor.

Rakamlardaki artışa rağmen özellikle ihracatçı sanayiciler döviz kuru nedeniyle kâr edemediklerini savunarak büyümenin sürdürülebilir olduğundan endişe ettiklerini ifade ediyor. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Denizli Organize Sanayi Bölgesi ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi tarafından kayda alınan rakamlarından derlenen bilgilere tüm bölgelerde enerji tüketimi kriz öncesi dönemi yakalamak üzere. Kriz yılı olan 2009 yılına göre ortalama enerji tüketimi yüzde 20 oranında artarken 2008’e göre değerlendirmede bölgeler arasında farklılık görülüyor. İzmir AOSB’de elektrik tüketimi 2009’a göre yüzde 22 artarken 2008’e göre yüzde 6,1 arttı. Doğalgazda 2008 ile kıyaslandığında yıl boyu süren artış grafiği Eylül ayında yüzde 2,3 düşüş ile durakladı. Bölgede kriz sırasında 25 bine kadar gerileyen toplam istihdamın ise 30 bin rakamını aştığı ifade ediliyor. Denizli’de Ocak-Eylül rakamlarına bakıldığında ise elektrik tüketimi yüzde 27 arttı. Denizli’de sanayide istihdam edilen işçi sayısı ise geçen yıla göre yüzde 1 artışla 144 bine ulaştı. Büyük kapasiteli üretim ve yoğun ihracat yapan tesislerin bulunduğu Manisa’da da enerji tüketiminde 2007 yılı Temmuz ayında yakalanan aylık 60 bin megavat saat sınırının üzerine çıkıldı.

İŞLETMELER KÂRSIZ ÇALIŞIYOR

Rakamlarla ilgili değerlendirme yapan İzmir AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, bölgede çalışan sayısının kriz öncesi rakamlarını çok geçtiğini, enerjide de tablonun iyi gözüktüğünü ancak kur sorununun sanayicinin yumuşak karnı olduğunu söyledi. Sanayicinin kârsız çalışmaya ne kadar dayanabileceğini bilmediğini, bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını ifade eden Uğurtaş, şöyle konuştu: ‘’Halen Tobin vergisinde neden ayak direniliyor anlamıyorum. Merkez Bankası ve hükümetin artık reel sektöre kulak vermesi gerekiyor. Bu dönemde ithalatçılar bir yana kimi ihracatçıların timsah gözyaşı döktüğünü görüyoruz. Otomotivcilere bakıyorum büyük kısmı ithalata dayalı, elektronikçiler bu şekilde. İthalat yaparak iç pazarda maliyetlerin artmasına engel oluyorlar. Gerçek ihracatçının taleplerinin bastırılması için alttan alta bir lobi mi çalışıyor, merak ediyoruz. Ana girdisi yerli olan tüm sektörler büyük sıkıntıda.’’ Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ise bölgedeki rakamların kentin krizden hızlı bir şekilde çıktığını gösterdiğini, kriz öncesi dönemi yakalamak üzere olduklarını belirtti. Keçeci, birçok işletmenin kârsız çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekerek, ‘’Doların bu noktaya gelmesi ihracatçı için inanılmaz bir kabus. Bir çok üyemiz her gün kur nedeniyle ne kadar zarar ettiklerinin hesabını yapıyor. Öte yanda tekstil ve konfeksiyon sektöründe de pamuk ve iplik fiyatlarından kaynaklanan girdi artışı var. Çok umutlu değiliz ama kur konusunda düzenleme beklentimiz olduğunu ifade etmek istiyorum’’ dedi.

20.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Sanayide endişeli büyüme

  Dişi hayvanlar kurban edilmemeli

  Lokantacılara ucuz et gelecek

  Kamu alacaklarında gecikme zammı 1,40’a düştü

  Esnaf ‘yapılandırmaya’ hazırlanıyor

  Saray’dan yatırım atağı

  2011 yılında nüfus ve konut profili çalışması yapılacak

  TOKİ, yatırımlarını deprem haritasına göre göre yönlendirecek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.