19 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Hanedan sürgünü ‘Efendi’yle dizi oluyor

SULTAN Abdülhamit’in dördüncü kuşak torunu hanedan üyesi Orhan Osmanoğlu, “Efendi” isimli bir diziyle Türk izleyicisine sürgün yıllarını anlatacak.

Hanedan ailesinin 1924 yılında başlayan sürgün yılları henüz 20 yaşında Beyrut’a gitmek zorunda kalan ve 1935 yılında New York’ta bir otel odasında başından vurulmuş şekilde ölü bulunan Abdülkerim Efendi’nin gözünden ekranlara yansıtılacak. Kameranın arkasında ise Sultan Abdülhamit’in dördüncü kuşak torunu Orhan Osmanoğlu yer alacak.

Orhan Osmanoğlu, “Efendi” dizisine ilişkin olarak, “Türk halkı beklesin, muhteşem bir dizi geliyor karşılarına, kameranın arkasında bir Osmanlı torunu var” şeklinde konuştu. Uzun yıllar Beyrut’ta yaşayan Abdülkerim Efendi’nin torunu Orhan Osmanoğlu, 2 sene önce araştırmaya başladığı dedesinin macera dolu hayatını ekranlara taşıyor. Dizinin 13 bölümden oluşacağını söyleyen Osmanoğlu, dizinin Beyrut’a sürgün ile başlayacağını dile getirdi.

Dedesi Abdulkerim Efendi’nin Beyrut’tan Japonya’ya oradan New York’a uzanan ve orada bir otel odasında suikaste uğrayarak öldürülmesiyle son bulan yaşamını Türk halkına anlatmak istediğini ifade etti. Osmanoğlu, dedesi hakkında yaptığı araştırmalar sonucunda oldukça ilginç bilgilere ulaştığını söyledi. Osmanoğlu, projenin nasıl ortaya çıktığını ise şu sözlerle anlattı: “Bundan 2 sene önce Abdülkerim efendinin hayatını araştırıyordum. Dedem, 1904 yılından Yıldız Sarayı’nda doğmuş ve 1935 yılında New York’ta öldürülmüş. Abdulkerim Efendi çok enteresan bir şehzade. Çok genç yaşta vefat ediyor; sürgün, sürgünden sonra kız kaçırması, şakacı bir yapısı var. Macera sever bir yapısı var. Dedem hakkında araştırma yaptım. 1924 yılında sürgüne gidiyor ve Beyrut’ta bir kıza aşık oluyor ve orada bir kız kaçırıyor bütün bu hayat hikâyesinin dizi olarak Türk halkına sunulması gerektiğine inandım.”

Senarist ya da yazar olmadığının altını çizen Osmanoğlu, yine de dedesi için bir şeyler yapabilmek için böyle bir projeye imza atmak istediğini belirtti. Dizinin 1. ve 2. bölümlerinin hazır olduğunu kaydeden Osmanoğlu, “Türk halkı beklesin, muhteşem bir dizi geliyor. Kameranın arkasında bir Osmanlı torunu var. Ben bu diziye danışmanlık yapacağım. 13 bölümlük bir dizi olacak senaryo uzarsa devam edebilir. Şu anda önümüzdeki sene 2011 yılına doğru bitecek inşallah. Dizinin 4 önemli karakterini canlandıracak oyuncuları da ben belirlemek istiyorum.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 3 Mart 1924 günü kabul ettiği 431 sayılı kanun uyarınca Türkiye’de yaşayan 140 hanedan üyesi; 1924 yılının Mart ayında sürgüne yollandı. Sultan Abdulhamit’in torunu Abdulkerim Efendi de henüz 20 yaşında genç bir delikanlı iken Beyrut’a sürgüne yollanmıştı. Japonya’nın desteğiyle Doğu Türkistan’daki ayaklanmaları sona erdirerek orada bir Türk İslâm devleti hayalini kuran Abdulkerim Efendi’nin bu düşüncesi uzun sürmedi ve 1934 yılında Çin birliklerinin saldırısıyla Doğu Türkistan düştü. Bu süreçte Tokyo’da yaşayan Abdulkerim Efendi yine Japon muhafızların yardımıyla Amerika’ya uçtu. New York’ta ucuz bir otele yerleşen Abdulkerim Efendi, 4 Ağustos 1935 günü otel odasında başından vurulmuş şekilde ölü olarak bulundu.

19.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  “Savat sanatı’’ bitmek üzere

  Hanedan sürgünü ‘Efendi’yle dizi oluyor

  Asya ve Avrupa’nın ortasında kitap okudular

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.