Havuç tarlada 50 kuruş,tezgâhta 2 lira |
Türkıye’de önemli bölümü Konya’nın Kaşınhanı ve Çarıklar bölgesinde üretilen havucun fiyatı tarlada 50 kuruş, tezgahta 1,5-2 lira arasında satılıyor. Kaşınhanı’ndaki havuç üretim tesisi Saddam Tarım Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arıcı, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin havuç ihtiyacının yüzde 75’inin bölgelerinden karşılandığını belirtti. Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle yapraklarda kuruma meydana geldiğini ve havuç üretiminin istedikleri düzeyde olmadığını dile getiren Arıcı, şunları kaydetti: ’’Çiftçi bir yıl boyunca bununla uğraşıyor kilosunu 40 kuruşa mal ediyor, 5 kuruş karla 45 kuruşa satıyor. Aracılar büyük kazançlar sağlıyor. En büyük zararı çiftçiler ve tüketiciler görüyor. Yetkililerin bu konuda bir çare bulmalarını istiyoruz.’’ Arıcı, kaliteli havucun üretildiği Kaşınhanı bölgesinden özellikle Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Azerbaycan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan ve Tunus gibi 10 ülkeye havuç ihracatı gerçekleştirdiklerini belirtti. |
17.10.2010 |